Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums [recensie]

Wanneer de moeder van Stein sterft, vraagt hij zich af waar ze is gebleven. Zijn ouders, beiden wetenschapper, hebben normaal gesproken een antwoord op al zijn vragen. Wanneer hij zijn vader vraagt waar zijn moeder is, mompelt die iets over kwantumfysica en parallelle universums waar zijn moeder nog steeds in leven is.

Dus pakt Stein een kartonnen doos, de computer van zijn moeder en een rottende banaan en begint aan zijn reis door tijd en ruimte in de hoop zijn moeder te vinden…

Recensie
De zoon van twee wetenschappers zit in groep 7 wanneer zijn moeder overlijdt aan kanker. De vader van Albert Stephen Knap (inderdaad, hij is vernoemd naar Albert Einstein en Stephen Hawking) probeert direct na de uitvaart zijn drukke leven weer op te pakken en vindt ook dat zijn zoon (die kortweg Stein genoemd wordt) gewoon weer naar school moet.

Maar… Hij heeft Stein wel aan het denken gezet, want op de vraag of hij denkt dat de moeder in de hemel is, begint de vader over parallelle universums en quantumfysica…

Stein besluit op zoek te gaan naar een parallel universum waar zijn moeder nog wel in leven is. Hij verandert daarvoor het experiment van Schrödinger en koppelt de quantumcomputer van zijn moeder, met data uit CERN, aan een banaan die af en toe een radioactief deeltje afstoot. En wanneer dat gebeurt en de Geigerteller registreert dat, verplaatst Stein zich naar een parallel universum, met veel overlap met het universum wat hij kent, maar ook verschillen.

Stein maakt in verschillende universa van alles mee en leert uiteindelijk hoe hij, in zijn eigen universum, met zijn verlies om kan gaan. Dat laatste vond ik erg ontroerend.

Zelf vond ik het een boeiend boek om te lezen. Ik vind kwantummechanica erg interessant en vind het ook heerlijk om over experimenten als met Schrödingers Kat (die tegelijkertijd dood en levend is) na te denken. Voor kinderen lijkt me dit te hoog gegrepen, omdat het echt pittige materie is en het ook niet echt op een niveau-groep-7 uitgelegd wordt.

Toch zal het verhaal ook kinderen boeien, omdat het gewoon spannend is. Het zal hen aan tijdreizen doen denken, vermoed ik. En en passant maken ze kennis met een heleboel termen die ze later hopelijk ook nog tegenkomen. Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums is mooi vormgegeven, beschrijft knap diverse emoties en misschien is het niet erg wanneer kinderen de wetenschappelijke ontwikkelingen die kort uitgelegd worden niet helemaal begrijpen. Misschien zorgt dit boek er zelfs voor dat ze later meer gaan lezen over de LHC-deeltjesversneller, zwarte gaten en het Higgs-deeltje! En dat is dan extra mooi meegenomen!

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums – Christopher Edge
Of hoe je met een rottende banaan naar een andere wereld kunt reizen
Paperback, 208 pagina’s, uitgeverij Meis & Maas
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Minecraft – De geheimen van de Survivors

Dit nieuwe officiële Minecraft boek bevat alle geheime informatie van de Survivors – een ondergrondse …