Executie

cover executieNormaal gesproken begin ik mijn recensies met het overnemen van (soms een ingekorte versie van) de flaptekst van het boek. Ik doe dat bij Executie bewust niet, omdat ik op internet op zoek naar meer informatie over dit boek, veel commentaar las op de flaptekst van de uitgever. De flaptekst zou te veel weggeven van de plot van het boek. Ik ben het daar niet heel erg mee eens, er valt nog genoeg te ontdekken in het boek na die flaptekst. En ik kan ook geen recensie schrijven zonder iets over de inhoud los te laten, dus nu aan de lezer de keuze al dan niet verder te lezen.

De korte versie van de flaptekst van Executie is:
Diep in de Congolese jungle leidt de Amerikaanse militair Jonathan Yeager een internationaal team van commando’s. Ze hebben de opdracht om Akili te doden, een jongetje dat de volgende stap in de menselijke evolutie blijkt te zijn. Maar Yeager heeft zelf een ziek zoontje thuis, dat alleen gered kan worden door Akili’s grenzeloze kennis van alles op deze wereld. Yaeger raakt verstrikt in zijn persoonlijke drama en de ultieme strijd om de mensheid te redden.

IMG_4386

Executie is een intelligente thriller waarin verschillende verhaallijnen heel ingenieus bij elkaar gebracht worden. Het verhaal intrigeerde me op voorhand wel, maar toen ik het boek in handen kreeg moest ik even slikken. Bijna 500 pagina’s met vrij kleine lettertjes, ik lijk wel mijn puber, die soms geneigd is boeken hierop te beoordelen. Uiteraard ben ik toch begonnen, mijn nieuwsgierigheid overwint (bijna) alles.

De eerste pakweg honderd bladzijden had ik wat moeite om er in te komen. Executie bestaat uit verschillende verhaallijnen en in iedere lijn moet je even de hoofdpersonen leren kennen en begrijpen wat er gebeurt. Kazuaki Takano, de auteur, moet volgens mij heel veel research gedaan hebben voor dit boek, op het gebied van farmacie en politiek bijvoorbeeld. Zijn beschrijvingen komen heel nauwgezet en realistisch over (waarbij ik niet wil zeggen dat alles ook echt waar is, want dat kan ik niet beoordelen).

IMG_4387
Executie kent dus verschillende verhaallijnen die in de loop van het boek met elkaar samen blijken te hangen en bij elkaar komen. De verhaallijnen toelichten is eigenlijk niet in een paar regels te doen. Ik kan hier wel aangeven dat er een paar locaties, dan wel groepen mensen zijn die in die verschillende verhaallijnen van belang zijn:

  • De Amerikaanse overheid, onder leiding van president Gregory S. Burns (goh, wat lijkt dat op George W. Bush …), die een volgende stap in de menselijke evolutie op het spoor is gekomen. Aangezien uit onderzoek van ruim dertig jaar geleden blijkt dat dat gevaar voor de mens oplevert, moet die nieuwe levensvorm dus uitgeroeid worden.
  • Jonathan Yeager die een geheime commandogroep leidt in Afrika om die nieuwe levensvorm te doden. Hij heeft ook een privéleven en een zoontje dat ernstig ziek is. Er zijn geen medicijnen om hem te kunnen genezen.
  • Kento Koga ten slotte is een Japanse student farmacie die na de dood van zijn vader belast wordt met het ontwikkelen van een nieuw medicijn voor … jawel! Een schier onmogelijke opdracht, gezien de tijdsdruk die er mee gemoeid is. En gaandeweg het verhaal blijkt dat die nieuwe levensvorm, die Akili heet, hier nauw bij betrokken is. En hoe dat kan … Executie onthult het allemaal en meer! Er gebeurt te veel om in een paar honderd woorden goed te vertellen, en eigenlijk moet je het gewoon zelf lezen!

IMG_4389
Kortom, een pittig boek. Maar wel interessant. Ik hou er wel van, zo’n ingewikkeld verhaal met heel veel puzzelstukjes. Je hebt boeken waarbij je als lezer de puzzel al ruim voor de hoofdpersonen weet te leggen, bij Executie loop je maar heel weinig voor op de hoofdpersonen.

IMG_4390
Ik vind Executie een bijzonder geslaagde thriller. Ondanks de lijvige omvang, de soms ingewikkelde kost en de wat kleine lettertjes, leest het vlot en prettig. Het boek is spannend, het is confronterend (zou dat in het echt ook echt zo gaan, denk je soms) en het zet je enorm aan het denken.

FullSizeRender x
Het evolutie-aspect vond ik wat dat betreft wel het meest interessant. Je staat er niet zo bij stil, maar het is te simpel om er van uit te gaan dat met onze mensensoort de evolutie voorbij zou zijn. FullSizeRenderNatuurlijk komt er weer iets na ons. Maar zou dat echt zo gevaarlijk zijn? En zijn wij anno 2016 nog steeds zo bekrompen om in nieuw en anders alleen maar gevaar te zien en geen positieve dingen? Gelukkig zijn er in Executie ook andersdenkenden dan de president die alleen maar wil uitroeien.

Ten slotte is Executie ook actueel. En marge gaat het boek ook in op de genocides in Afrika en op de situatie in bijvoorbeeld Irak en Syrië. Ook daar heb ik dingen gelezen waar ik de rillingen van krijg en waardoor ik aan het denken gezet over onze maatschappij en de wereld waarin we leven.

Wil je vast een stukje lezen van Executie? Hier staat een korte preview.

Executie – Kazuaki Takano
Thriller, paperback, 460 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …