karinvandewielfotografie

Vrouwen geven langer borstvoeding

borstvoedingHet belang van borstvoeding aan baby’s is sinds enkele jaren algemeen bekend. De borstvoeding beschermt een kind ook op latere leeftijd nog tegen overgewicht, allergie en infectieziekten. TNO onderzoekt de rol van borstvoeding voor de volksgezondheid. In het onderzoeksteam zitten verloskundigen, epidemiologen, kinder- en jeugdartsen. TNO peilt tweejaarlijks hoeveel moeders borstvoeding geven en hoe lang zij daarmee doorgaan. De eerste peiling werd gehouden in de periode 2000/2001. Sinds 2005 is het een tweejaarlijks onderzoek. [bron: TNO]

karinvandewielfotografieVrouwen geven langer borstvoeding
Steeds meer vrouwen geven borstvoeding. Gemiddeld 80 % van de moeders begint direct na de geboorte van hun kindje met het geven van borstvoeding. In de eerste twee weken na geboorte is de eerste daling te zien, maar bij moeders die borstvoeding blijven geven, geeft bijna 40% na een half jaar nog steeds borstvoeding. Dat was in 2018 slechts 18%

Redenen om te stoppen
Vergeleken met andere Europese landen is het aantal vrouwen wat borstvoeding geeft relatief laag. De moeders die stoppen met borstvoeding geven doen dat meestal omdat het te pijnlijk is of omdat ze te weinig moedermelk hebben.

Redenen om (langer) borstvoeding te geven
moeders kunnen hier borstvoeding gevenMoeders geven zelf aan dat de voornaamste reden om borstvoeding te geven is dat moedermelk gezond is. De reden dat moeders langer doorgaan met borstvoeding dan voorheen, heeft waarschijnlijk te maken met de aandacht die er in de samenleving is voor het belang van borstvoeding. Zo is het aantal plaatsen waar vrouwen in openbare gelegenheden borstvoeding kunnen geven, toegenomen en wordt er door kraamzorg en op consultatiebureau meer aandacht aan gegeven.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share