Naar huis zwemmen

Wilbur is 1 meter 50 meter, maar zou graag zo sterk en onoverwinnelijk willen zijn als zijn grote held Bruce Willis.
Wilbur weet heel zeker: bij hem gaat alles fout. Zijn Ierse moeder sterft bij zijn geboorte, zijn Zweedse vader verdwijnt, zelf is hij dus te klein, en zijn eerste thuis is een couveuse. Als zijn grootouders hem naar Ierland halen, ervaart hij een beetje het gevoel een thuis te hebben en een vaderland. Maar zijn beste vriend Conor schiet zijn vader dood en komt in een opvoedingsgesticht terecht, zijn grootmoeder Orla overlijdt direct daarna bij een ongeval, en Wilbur weet: ik ben en blijf een loser.

De charmante Aimee wil hem iets anders bijbrengen, namelijk dat hij het geluk eindelijk eens moet zoeken waar het voor het oprapen ligt, als hij maar zou kijken! De zo sympathieke, levensonwillige Wilbur heeft een half leven nodig om te snappen dat je zelfs voor het geluk niet weg kunt lopen.

Recensie
Wat een mooi boek is Naar huis zwemmen! De roman beschrijft in twee delen het leven van Wilbur, vanaf zijn geboorte tot en met nu. Ieder hoofdstuk bestaat uit een deel nu en een deel verleden. In het nu woont Wilbur in een hotel waar alleen maar oude mannen wonen, Wilbur is dan een jaar of 21. Wilbur wordt geboren in Amerika. Hij heeft geen ouders en wordt door zijn grootvader naar Ierland gehaald. Wilbur reist op een gegeven moment naar Zweden, op zoek naar zijn vader, en eindigt vervolgens weer in Amerika. Iedere fase in Wilburs leven wordt met even veel aandacht en liefde beschreven. De auteur, Rolf Lappert, neemt de tijd om te beschrijven wat Wilbur overkomt, welke keuzes hij maakt en op grond van welke overwegingen.

Wilbur heeft geen prettig leven. Het is natuurlijk helemaal verkeerd begonnen, maar ook als hij dan eindelijk bij zijn grootouders en zijn uiterst liefdevolle en toegewijde oma is Orla, gaat het iedere keer mis. Wilbur wordt in zijn jeugd van de ene plek naar de andere verplaatst en kan nergens aarden. Hij durft ook niet meer gelukkig te worden.
Wilbur is erg onzeker. Dit wordt mede ingegeven doordat hij klein is en fysiek niet sterk is. Hij vooral erg bang voor water en dreigt een aantal keren te verdrinken. Hij wordt er in het nu van verdacht een poging tot zelfmoord gedaan te hebben, en komt zo terecht in een inrichting met allemaal depressieve mannen die liever dood willen.
Doordat Wilbur zo onzeker is, kost het hem ook moeite sociale contacten te onderhouden en vriendschappen te sluiten. Praten is niet de sterkste kant van Wilbur en hij brengt veel tijd zwijgend door.
Wilbur zoekt veiligheid, troost en vriendschap door zich onder te dompelen in boeken en films. Bruce Willis, die de hoofdpersoon vertolkt in de ‘Die Hard’-films, is een held voor Wilbur. Hij vereenzelvigt zich met Bruce Willis en schrijft zelfs een boek over zijn held.

De zoektocht van Wilbur naar zijn vader loopt als een rode draad door Naar huis zwemmen. Wilbur weet dat zijn vader nog leefde bij zijn geboorte, maar daarna verdwenen is. Geleidelijk aan vindt Wilbur steeds meer puzzelstukjes, waardoor hij zijn ouders -en vooral zijn vader- leert kennen, en daardoor ook zichzelf beter begrijpt.
In Naar huis zwemmen komt Wilbur in contact met heel veel verschillende mensen. Veel zijn vriendelijk gezegd bijzonder, wat vreemd misschien. Maar ze zijn, een enkele daargelaten, allemaal zo menselijk, waardoor je veel sympathie kunt opbrengen.

Ik vond  Naar huis zwemmen een erg mooi boek dat zeer de moeite waard is om gelezen te worden. Het is niet een boek om even snel tussendoor te lezen, maar waar je de tijd voor moet nemen. Het tempo in het boek ligt niet zo hoog, hierdoor leer je de (vele) personages goed kennen en neem je zelf ook de rust om lekker te lezen. Er is heel veel te vertellen over Naar huis zwemmen, meer dan waar ik ruimte voor heb hier. Er blijft daardoor des te meer over om zelf te ontdekken als je het boek gaat lezen!

Naar huis zwemmen –Rolf Lappert
literaire roman, gebonden, 486 pagina´s, Signatuur
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

lees ook
Tony en Susan
Dochters van het land
De 100-jarige die uit het raam klom en verdween

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het boek Joan [recensie]

In de nabije toekomst is de aarde veranderd in een slagveld. Degenen die de verwoesting …