Sinterklaas en de dubbelganger

sinterklaas en de dubbelgangerAls Sinterklaas in Nederland aankomt, is de kade leeg. Heeft hij zich vergist in de datum? Maar dan vertelt de havenbaas over de ontvangst van een andere Sint. Een uurtje eerder… Woedend galoppeert Sinterklaas op Amerigo naar het grote plein. Want daar is de Grote Intocht. En ja… op het grote plein is nog een Sinterklaas. Een dubbelganger. Maar wie is dat? 

Recensie:
Het is inmiddels een traditie geworden die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse supermarkten C1000 en tegenwoordig ook Jumbo. Voor de elfde keer kun je unieke Sinterklaasboeken gratis ontvangen bij bepaalde producten. Unox is dit jaar de uitgever van de speciale boeken. Speciaal aan deze serie is dat er elk jaar een nieuwe delegatie auteurs zorg dragen voor een bijzonder Sinterklaas verhaal.

Dit zijn de Sinterklaasboeken van 2014:
Sinterklaas en de dubbelganger: geschreven door Paul van Vliet en geïllustreerd door Aurélie Guillerey.
Sinterklaas en de tijdmachine: geschreven door Winston Gerschtanowitz en geïllustreerd door Bill Robinson.
Sinterklaas op drift: geschreven door André Kuipers en geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Sinterklaas en de dubbelgangerSinterklaas en de dubbelganger is een grappig verhaal met een bijzondere boodschap. Sinterklaas komt aan bij een lege kade en krijgt te horen dat er een uur eerder al een Sinterklaas aangekomen was. De havenbaas zag dat het niet de echte Sinterklaas was, maar alle andere mensen geloofden hem niet. Sinterklaas gaat natuurlijk direct naar het plein toe, waar de nep-Sint een toespraak houdt. Eenmaal daar aangekomen blijkt het nog niet zo makkelijk om de mensen te laten geloven dat hij de echte Sint is. Maar gelukkig weet Sinterklaas wel hoe hij moet bewijzen dat hij het echt is… Of toch niet?

Zoals een beetje bij Sinterklaas hoort is het verhaal een tikkeltje spannend. Het Sinterklaasfeest dreigt dus een beetje in het water te vallen, doordat er een nep Sinterklaas in het land is. Gelukkig wordt al snel duidelijk dat de echte sSinterklaas er alles aan doet om iedereen te overtuigen dat de “Sint” die tegenover hen staat een bedrieger is. Natuurlijk komt alles weer goed, maar niet nadat de lezer een belangrijke boodschap is meegegeven: Blijf altijd jezelf. Een boodschap waar je het hele jaar wat aan hebt!

De prenten in dit boek zijn gemaakt door de Franse Aurélie Guillery en bevatten veel kleur. De tekeningen zijn vrolijk en geven de sfeer die wij kennen van alle intochten goed weer. Deze levendige prenten maken het verhaal zeer herkenbaar voor kinderen. De tekst van Paul van Vliet is op een mooie, sprekende manier tot uiting gekomen in deze kleurrijke illustraties!
Bijkomend voordeel met een verhaal over een nep Sinterklaas is dat je eenvoudig een “verhaal” klaar hebt mocht je toevallig een nep Sinterklaas tegen het lijf lopen en je kind zich afvraagt waarom Sint niet bij jullie binnen komt…

Sinterklaas en de dubbelganger – Paul van Vliet

In onderstaand filmpje zie je de presentatie van de Sinterklaasboeken van 2014 en leest Paul van Vliet een stukje voor uit zijn boek.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021 – puzzels – Jan van Haasteren – Efteling Sprookjesbos

Jan van Haasteren – Efteling Sprookjesbos is Speelgoed van het Jaar 2021 in de nieuwe …