Val – jeugdthriller van Cis Meijer [recensie]

val-cis-meijer-jeugd-thriller-recensie-copyright-trotse-moeders-8Een rotte geur dringt mijn neus binnen. Natte steentjes, verdroogde resten aarde, kleverige spinrag en ik wil niet weten wat voor dode insecten. Het is alsof ik in een open graf woel…

Na de zomer zou Liv naar dezelfde highschool gaan als haar urban climbing- en hartsvriendin Sofia in New York. Maar terwijl Liv de weken aftelt, gedraagt Sofia zich op Skype steeds vreemder. Hun laatste telefoongesprek eindigt in ruzie. Dan ontvangt ze van Sofia een appje: HET SPIJT ME. ALLES KOMT GOED! Een dag later bereikt Liv het afschuwelijke nieuws dat Sofia is omgekomen bij een tragisch ongeval.

val-cis-meijer-jeugd-thriller-recensie-copyright-trotse-moeders-2Liv twijfelt aan Sofia’s doodsoorzaak. Was het echt een ongeluk? Liv besluit toch naar New York te vertrekken, urban climbing-stad bij uitstek. Met gevaar voor eigen leven gaat ze op zoek naar de waarheid achter Sofia’s verdwijning.

Recensie
Een jeugdthriller, ik ben benieuwd. Mijn oudste zoon heeft er al een aantal gelezen, maar omdat we hem proberen te laten stoppen met nagelbijten, leek het me verstandiger dat ik dit boek zelf ging lezen. Ik ben geen Young Adult (of misschien wel, maar niet volgens de definitie van de doelgroep), maar wel dol op thrillers.

Het boek Val lees je in één avond uit. Nu lees ik vrij snel, maar door de opmaak van de bladzijden, de indeling in hoofdstukken (die steeds genoemd worden naar het personage waarover het hoofdstuk gaat) en het lettertype, vlieg je door het boek. Het verhaal is dusdanig boeiend dat je het ook wel uit wilt lezen!

val-cis-meijer-jeugd-thriller-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Wanneer je dit boek als volwassen vrouw, gewend aan thrillers die voor volwassenen geschreven zijn, leest, denk je waarschijnlijk dat het wel erg oppervlakkig is. val-cis-meijer-jeugd-thriller-recensie-copyright-trotse-moeders-4Liv vertrekt naar New York om er achter te komen wat er echt met haar hartsvriendin Sofia gebeurt is omdat ze niet gelooft dat haar dood een ongeluk was, en ze wordt in no-time opgenomen in een bestaande groep huisgenoten, weet overal de weg, er is kennelijk geld zat voor (uit) eten etc etc. Niet echt realistisch lijkt me, maar ik vermoed dat een Young Adult veel meer focust op het verhaal zelf. Dus doe ik dat ook.

En met het verhaal is niets mis. Iedereen gaat er van uit dat Sofie een ongeluk heeft gehad, maar Liv blijft met een onrustig gevoel zitten, wat versterkt wordt wanneer ze vlak voor haar vertrek naar New York een dreigend berichtje ontvangt. Sofia komt uit een familie die iets met de maffia te maken heeft, enkele huisgenoten doen wat vreemd, de mensen van de klimvereniging zijn verdacht. Kortom, in no-time probeer je mee te denken met Liv.

En in no-time begin je ook bang te worden dat Liv iets gaat overkomen! Want hoewel je als lezer ook graag wilt weten wat er nu precies gebeurt is, zie je het gevaar voor Liv dichterbij komen. En dat is op een hele spannende manier opgebouwd waardoor je echt graag verder wilt lezen, maar aan de andere kant ook gewoon snel een happy end wilt zien!

val-cis-meijer-jeugd-thriller-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Of het boek Val met een Happy End eindigt, laat ik in het midden. Gewoon zelf lezen, of laten lezen door je eigen Young Adult. En eens een keer zelf een jeugdthriller van Cis Meijer proberen is zeker ook de moeite waard!

Val – Cis Meijer
Hardcover met politie-elastiek, 240 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Je kind gaat klimmen: tips

Opeens zit je kleintje halverwege de trap of probeert je kindje uit de box of …