Jakob en Jakoba

De jongen houdt van stil.
Het meisje houdt van wild.

Hij is Jakob.
Zij is Jakoba.

Ze durft alles
wat hij niet durft.
En ze kan alles
wat hij niet kan.

Maar dan gebeurt er iets…

En plots
is het andersom.

Een gevederd verhaal over trots zijn op jezelf.

Recensie
Jakob en Jakoba is een leesboekje met het AVI-E3 (nieuw) of AVI 3 (oud) niveau. Bij de nieuwe reeks kun je zien aan de toevoeging van de letter E dat het een boekje is dat bedoeld is voor kinderen van eind groep 3. Het boekje bestaat dan ook uit korte zinnen, maakt gebruik van hoofdletters en leestekens zoals punten en komma’s.

Het boekje is opgedeeld in kleine hoofdstukken zodat kinderen per keer een prettig stukje hebben om te lezen. Niet te lang en niet te kort en het gedeelte van het verhaal wordt op dat moment goed afgesloten. Wat mij meteen opvalt is de verhaallijn. Op het oog lijkt het gewoon een vrij standaard verhaal over een jongen en een meisje en het verschil in hun karakter. Maar dan neemt het verhaal opeens een andere wending en wordt het best spannend. Dit is tegenstelling tot de vaak kabbelende verhaaltjes voor beginnende lezertjes. Ik denk dat daarom Jakob en Jakoba een welkome aanvulling is op het assortiment leesboekjes.

Naast een duidelijke tekst, een goede verhaallijn en de spanning wordt het geheel mooi in beeld gebracht door de kleurrijke prenten. Vooral emoties die in het boek voorkomen worden hierin duidelijk getoond. Naast een spannend verhaal is het ook een verhaal met een boodschap. Iedereen mag er wezen en ook al lijkt het soms alsof je veel minder durft dan anderen… Het gaat er om dat je vertrouwen moet blijven houden in jezelf! Dan komt het allemaal goed. Een leesboekje dat niet na één keer lezen verveelt, maar vraagt om vaker gelezen te worden!

Jakob en Jakoba – Siska Goeminne
Leren lezen, hardcover, 40 pagina’s, De Eenhoorn
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …