Het grote boek over coachend leidinggeven

coverEr is heel veel geschreven voor coaches, maar voor coachend leidinggevenden (toch echt iets anders) is weinig te vinden. Leidinggevenden die coachboeken lezen, vinden daarin niet de dilemma’s en situaties die zij in hun praktijk meemaken. Coachend leidinggeven is geen methode, zoals velen denken. Het is een attitude die je niet aan of uit kunt zetten, maar wel kunt leren. Daarom is er nu ‘Het grote boek over coachend leidinggeven‘, dat kort en bondig stof tot nadenken geeft. Het biedt ingangen die aanzetten tot reflectie en actie.

Via oneliners, theorie, praktijkvoorbeelden, methodieken, stellingen, beelden, tips en stappenplannen word je uitgedaagd je eigen visie op coachend leidinggeven en uw dagelijks handelen verder te ontwikkelen. Er is geen pasklaar recept. De complexiteit van de praktijk kan jet niet weergeven in simpele do’s en don’ts. Lees meer over de dilemma’s van coachend leidinggevenden, gezag opbouwen, over hard en zacht, intuïtie en ratio, resultaten halen, confronteren, doorpakken en nog veel meer.

IMG_1592

Recensie
Het voorwoord van Het grote boek over coachend leidinggeven begint met een mooie uitspraak: ‘Coachen is geen leidinggeven en niet elke leidinggevende coacht’. Al in hoofdstuk 1 constateren de schrijver dat iedereen coacht, en dat betekent dus ook dat iedereen gecoacht wordt. Al ben ik dan geen leidinggevende, ik vind dit wel een bijzonder interessant boek. Al is het alleen maar gezien het feit dat eigenlijk iedereen coacht … Ik heb een opleiding met betrekking tot coaching achter de rug en zie mezelf, voor zover ik dat in de praktijk breng, als een coach van collega’s.

IMG_1596
Het grote boek over coachend leidinggeven is een heel praktisch en hand-on boek. Hoofdstuk 1 begint al met de simpele opdracht te beschrijven wat coachend leidinggeven eigenlijk inhoudt. Hoewel, simpel … de opdracht is eenvoudig gesteld, de uitvoering is ingewikkelder.

IMG_1597
Voorts staan er veel praktische voorbeelden in het boek, afgewisseld met theorie en adviezen van de auteurs. De scheidslijn tussen theorie en advies is soms wat dun en niet altijd even helder. Maar is dat erg? Volgens mij niet. Naast theorie en voorbeelden krijg je diverse (gespreks)methodieken en stappenplannen aangereikt en wordt je geconfronteerd met stellingen en onliners. Samen een prachtige gereedschapskist om je eigen visie op coachend leidinggeven te ontwikkelen én in de praktijk te brengen. Heel veel stof tot nadenken in ieder geval. En al die theorie en schema’s, die zijn natuurlijk op veel fronten toe te passen. Ik kan dat wel waarderen!

IMG_1595
Welke thema’s komen zoal aan de orde in Het grote boek over coachend leidinggeven?

  • de dilemma’s in coachend leidinggeven (wat doet de leidinggevende, wat doet de coach en wat doet de coachend leidinggevende?)
  • vier uitgangspunten voor de coachend leidinggevende
  • het profiel van de coachend leidinggevende
  • resultaten behalen met mensen
  • hoe pak je een en ander aan
  • en bespiegelingen van de coachend leidinggevende

IMG_1594
Het accent van Het grote boek over coachend leidinggeven ligt op het coachend leidinggeven aan de individuele medewerker, al staan er ook wat richtlijnen in voor coachend leidinggeven aan je team.
Het grote boek over coachend leidinggeven is een heel toegankelijk boek. Een prettige en afwisselende layout, een goede mix van theorie en praktische voorbeelden en voldoende diepgang om in de praktijk ook echt zinvol te zijn. Je merkt dat de auteurs ervaren trainers zijn die je enorm veel tips en adviezen kunnen geven.

Hier staat een interview met een van de auteurs, Joost Crasborn. Crasborn heeft een eigen coachingsbureau. De inleiding van Het grote boek over coachend leidinggeven kan je hier inzien.

IMG_1593
Het grote boek over coachend leidinggeven is interessant voor iedereen die in een professionele omgeving een coachende rol heeft, of je nu leidinggevende bent of niet.

Het grote boek over coachend leidinggeven – Joost Crasborn & Petra Sevinga
Bekijk op bol.comManagementboek, hardcover, 127 pagina’s, uitgeverij Thema
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

4 tips voor een peuter die niet slaapt

Sliep je kindje heerlijk door in de babytijd, maar is dat nu in de peutertijd …

Share
Share