Duivelmaeker [recensie]

cover DuivelmaeckerFaye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt?
Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Ze raakt verstrengeld met de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is. Kan Faye die wél tot een goed einde
brengen?

Recensie
2016 is het Jeroen Bosch-jaar . Er zijn al verschillende kinder– en jeugdboeken verschenen in het verlengde hiervan. Duivelmaeker past ook prima in dit rijtje en is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 13.

Duivelmaecker 1
Toen ik begon in Duivelmaeker verwachtte ik als in een historische roman ondergedompeld te worden in het verleden, net zoals in een ander boek van Bianca Mastenbroek het geval is. Ik werd echter gelijk op het verkeerde been gezet, want een van de hoofdpersonen, Faye, leeft gewoon in onze tijd. Ik hou daar wel van, op die manier geprikkeld worden en iets anders krijgen dan je verwacht.

ondertitel Duivelmaecker
Op een knappe manier vermengt de auteur in Duivelmaeker heden en verleden met elkaar. Faye duikt op in het leven van schilder Joen, of is het andersom? Hoe dan ook, Joen is natuurlijk Jeroen Bosch … En een aantal van zijn schilderijen spelen een sleutelrol in het boek.

Duivelmaecker 3
Boeken waarin gespeeld wordt met de tijd, waarin op een of andere manier gereisd wordt door de tijd, of tussen droom en werkelijkheid, spreken mij altijd wel aan. Toch lukt het Duivelmaeker op dit moment niet mij helemaal te pakken. Komt het door het duivels zien, waar ik dan weer niet zoveel mee kan? Of is het verhaal een beetje te traag? Ik weet er niet goed de vinger op te leggen en schiet niet echt op. En dat vind ik wel jammer, want het boek en de beschrijving zijn veelbelovend genoeg om te kunnen genieten van dit boek. Soms is het beter een boek dan even aan de kant te leggen, om later weer op te pakken. Dat is dan ook precies wat ik met Duivelmaeker van plan ben. Want ik ben op een aantal vragen en geheimen gestuit, die nog (lang) niet opgehelderd zijn voor mij …

Duivelmaecker 4
Duivelmaeker is goed geschreven op een pittig niveau. Echt een stevig en stoer verhaal voor kinderen op de middelbare school. Interesse in geschiedenis en kunst is ook geen overbodige luxe. Maar daar heb je dan wel een boek voor in de plaats dat zorgvuldig tot stand is gekomen en op een bijzondere wijze vertelt over een van Nederlands beroemde middeleeuwse schilders! Achterin het boek wordt nog wat meer feitelijke informatie over Jeroen Bosch gegeven.

Duivelmaecker 6
Duivelmaeker – Bianca Mastenbroek
Jeugdboek, hardcover, 244 pagina’s, Uitgeverij De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …

Share
Share