De zwaartekracht van vogels

cover In De zwaartekracht van vogels, de debuutroman van Tracy Guzeman, zet de schilder Thomas Bayber een bevriende kunstkenner en een kunsthisotircus aan het werk om een verloren schilderij van hem terug te kennen en te veilen.  Dennis Finch en Stephen Jameson moeten daarvoor eerst de twee zussen, die model stonden voor het schilderij, terug vinden. Er volgt een lange en moeilijke zoektocht. Uiteindelijk ontdekken ze de waarheid over de zussen en over de kunstenaar, een waarheid die de levens van alle drie voorgoed heeft veranderd.

Recensie
Ik moest even op gang komen in De zwaartekracht van vogels. Er zijn veel personen, het boek  springt heen en weer tussen verschillende jaartallen en het duurde bij mij even voor ik alle personen helemaal scherp had. Dat komt misschien ook wel doordat ik in het begin niet echt kon doorlezen. Maar ik vond de sfeer in het boek wel prettig, waarschijnlijk ook reden waarom ik toch ben gaan doorlezen. Uiteindelijk vond ik de rust om wat langer door te kunnen lezen en was toen al snel gegrepen door het verhaal.

IMG_1315
De zwaartekracht van vogels is langzaam en loom geschreven en de schrijver neemt de tijd en ruimte om haar verhaal te vertellen. Eigenlijk lopen er twee verhalen door elkaar heen. Een aantal voorvallen in de jaren en ’60 en ’70 waarin de schilder Thomas Bayber samen met de twee zussen Nathalie en Alice een hoofdrol speelt. En het centrale verhaal in het heden, waarin een professor kunstgeschiedenis, Dennis Finch, samen met een kunstkenner, Stephen Jameson, op zoek gaat naar de verloren onderdelen van een onbekend schilderij van Bayber.

De onderlinge verhoudingen tussen de hoofdpersonen zijn een soort spinnenweb. Uiteindelijk blijken ze allemaal met elkaar verbonden te zijn, maar het duurt echt bijna tot het eind voor je het allemaal ontward hebt.

IMG_1316
Centraal in De zwaartekracht van vogels staat zoeken: zoeken naar de delen van het schilderij natuurlijk. Maar in de lagen daaronder zoeken naar liefde, naar geluk, naar het verleden, naar duidelijkheid, naar erkenning, naar begrip. En De zwaartekracht van vogels gaat over geheimen. Geheimen die zo groot blijken te zijn, dat ze families en vrienden uit elkaar kunnen rukken. Maar het boek gaat ook over herstel, althans, een poging tot herstel. Alice, Nathalie en Thomas zijn uit elkaar gegroeid. Voor hen is herstel niet meer mogelijk, maar misschien wel voor de volgende generatie.

Het boek wordt getypeerd als een love lost roman en die paar woorden zeggen heel veel over dit boek. Hier kan je het eerste hoofdstuk van De zwaartekracht van vogels lezen. Ik vind het een aanrader!

De zwaartekracht van vogels – Tracy Guzeman
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 317 pagina’s, Terra Lannoo Uitgeverij
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1317

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share