Het maakbare uur [recensie]

Waar wetenschap en sportieve ambitie samenkomen. Het verbreken van het werelduurrecord is een prestigieuze prestatie in de wielersport. Het record staat op naam van voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins met een afstand van 54,526 kilometer. Voor hem hadden grote renners als Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain het record in handen. Opmerkelijk was het daarom dat de Nederlandse amateur Dion Beukeboom in 2018 een poging ondernam. Het idee hiervoor kwam niet zozeer van de renner zelf maar van zijn coach, die uitgerekend had dat Beukeboom de ideale atleet was om het magische uur te verbeteren. Het riep bij journalist Jurgen van Teeffelen de vraag op in hoeverre de wetenschap de moderne wielersport dicteert en of een wielerprestatie als het werelduurrecord geregisseerd kan worden. Op zoek naar het antwoord verbleef Van Teeffelen een jaar lang in het spoor van Team Beukeboom en verdiepte zich in windtunnels, vermogens, diepgaan en mentale strategieën.

Het boek begint op 22 december 2017. Mexico is op dat moment nog ver weg en er is nog veel werk te verrichten alvorens er een kans is op het werelduurrecord. Dion Beukeboom zit voor de tweede keer op zijn omgebouwde tijdritfiets, die gestript is van alle accessoires die de wegfiets wel heeft, maar die op een baanfiets slechts ballast zijn. Het is een prototype; testmateriaal voordat de definitieve versie in elkaar gezet wordt. Hij  is niet tevreden en heeft, volgens eigen zeggen, al te veel aan zijn hoofd.

Op 11 oktober 2017 kondigen bewegingswetenschapper Jim van den Berg en Dion Beukeboom in het AD aan dat laatstgenoemde het werelduurrecord op de fiets in de zomer van 2018 wil verbeteren. Hij moet daarvoor verder fietsen dan 54 km en 526 meter, de afstand die de Brit Bradley Wiggins in juni 2015 aflegde.

Jim van den Berg werkte in februari 2015 samen met wielrenner Thomas Dekker, tijdens diens poging het werelduurrecord te verbeteren. Het mislukte, maar gaf Van den Berg wel de kans gegevens te verzamelen over het werelduurrecord. Hierdoor wist hij precies wat er nodig is om een uur lang met extreem hoge snelheid te fietsen. Dion bleek de ideale kandidaat te zijn om kans te maken het record te verbeteren.

‘Het werelduurrecord is heel maakbaar,‘ verduidelijkt Van den Berg zijn plan. ‘Ik denk dat er geen andere spotprestatie is die maakbaarder is.’

In de maanden die volgen wordt Dion Beukeboom bijna nauwgezet gevolgd door journalist Jurgen van Teeffelen.

Recensie:

Het maakbare uur’ is een interessant boek wanneer je graag wilt weten wat er allemaal komt kijken bij de aanval op het werelduurrecord. Het staat boordevol weetjes over deze tak van sport en de auteur trakteert je tevens op de geschiedenis van dit ‘mystieke’ uur.

Voor de mensen die houden van getallen en de wetenschap achter het wielrennen is het reuze-interessant. Ikzelf miste het gevoelselement, maar daar draait dit boek ook niet om, want ik had persoonlijk graag iets meer gelezen over wat dit alles met Dion deed.

Ook vind ik dat jammer dat het uur zelf erg kort is benoemd. Niet dat ik nu een half boek over dat ene uur wilde lezen, maar er werd 247 pagina’s lang naar een race toegewerkt en moest ik het doen met een schamele anderhalve pagina werelduurrecord. Toch jammer.

‘Ik denk dat ik me fysiek niet zoveel zorgen hoef te maken. Maar het mentale, om je zo te focussen op één dag en één uur. Ik denk dat dat het zwaarste zal zijn. Ook in dat uur zelf.’

Het maakbare uur – Jurgen van Teeffelen
Paperback, 288 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …