Hoe voorkom je te kleine schoenen voor je peuter?

Meer dan de helft van de peuters onder de 3 jaar loopt op te kleine schoenen. En omdat kinderen van deze leeftijd dit zelf nog niet goed kunnen aangeven komen ouders daar niet snel achter. Toch het is erg belangrijk dat ook kinderen op goede schoenen lopen. Het zachte kraakbeen is namelijk erg gevoelig op jonge leeftijd.

Screenshot 2015-06-04 at 19.37.03Het is niet zo gek dat je als ouder soms achter de feiten aanloopt, want het is lastig in te schatten welke maat schoenen je kleine nodig heeft. Bovendien groeien kindervoetjes ongeveer 1 tot 2 maten per jaar, met grote verschillen in korte periodes van tijd. Daarnaast heb je te maken met dat maten van verschillende merken niet hetzelfde zijn en worden de voeten niet altijd goed opgemeten. Daarom geven we hieronder 6 aandachtspunten voor het kopen van de juiste maat kinderschoenen.

1 – Voeten opmeten
Je kunt de voeten van je kindje meten op twee manieren: zittend en staand. Zo weet je zeker dat je de juiste lengtemaat te pakken hebt. Daarnaast kun je ook de breedte van het voetje meten, zodat je de pasvorm perfect aan kunt laten sluiten. Als je de lengte hebt gemeten tel je er 12 millimeter bij op en vergelijk dat met de binnenkant van de schoen.

2 – Stevig én flexibel
Check de schoen op stevigheid en flexibiliteit. De hiel moet iets verstevigd zijn, zodat je peuter niet naast zijn schoenen gaat lopen. Ook moet de zool dik maar ook flexibel genoeg zijn zodat je kindje zijn/haar voeten goed kan afwikkelen.

3 – Juiste materiaal
Let op het materiaal van de schoenen, het is voor je peuter namelijk fijn als het goed ademt. Sla hierbij de binnenzool niet over: als je door de binnenzool de buitenzool heen voelt, dan zal dit niet fijn lopen.

4 – Pas beide schoenen
Pas in de winkel altijd beide schoenen, links én rechts. Het kan namelijk zijn dat het ene voetje al iets groter is dan de ander, en het zou zonde zijn als je zoon of dochter hier vervelende gevolgen van ondervindt.

5 – Tweedehands is goedkoop, maar niet altijd geschikt
Natuurlijk is het verleidelijk om schoenen te ‘hergebruiken’ en ze aan jongere broertjes of zusjes te geven. Toch is dit niet altijd verstandig, want elke voet is anders. Check opnieuw goed of het wel de juiste schoen is voor het kind aan de hand van bovenstaande punten.

6 – Maak gebruik van een keurmerk
Heb je moeite met het checken van bovenstaande punten? Maak dan gebruik van schoenen die al zijn goedgekeurd door een keurmerk, zoals het Dr. Visser-keurmerk. Dit keurmerk is door televisieprogramma Kassa aangemerkt als duidelijk en goed keurmerk. Onder ander Scapino werkt met dit keurmerk, waardoor de schoenen al aan vooraf gestelde eisen voldoen. Vervolgens is het een kwestie van de juiste maat uitzoeken voor jouw kleine, en hij/zij loopt zo weer een half jaar op goede schoenen.

DrVisserkenmerkenII

Hopelijk kan je met deze tips goed aan de slag, want het belangrijkste is dat jouw peuter lekker in zijn vel zit én zonder pijn in de tuin kan spelen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Hoe houd jij jouw kind warm in de herfst?

De herfst is alweer begonnen en dat betekent dat het koude weer ook voor de …

Share
Share