Eindelijk hulp bij koemelkallergie?

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Lastig, want het eerste jaar van zijn leven bestaat het hoofdmenu van je kind uit melk.

Bij baby’s zijn de darmen nog niet volgroeid, waardoor ze stukjes koemelkeiwit doorlaten. Wanneer een kind met koemelkallergie koemelk(eiwit) binnen krijgt, wordt dit in het lichaam als een indringer gezien en het lichaam gaat als reactie hierop antistoffen aanmaken. Deze antistoffen veroorzaken allergische klachten, die zich bij kleine baby’s en peuters vaak uiten in veel huilen, spugen, darmkrampjes of eczeem.

Niet alle kinderen worden bij dit soort symptomen gelijk getest op koemelkallergie, maar als blijkt dat de kleintjes daadwerkelijk een allergie hebben, is veranderen van voeding de enige oplossing, met name als je geen borstvoeding geeft. Als kinderen ouder worden, komen er naast de fysieke klachten ook andere aspecten bij. Stel je bijvoorbeeld voor dat je kindje met koemelkallergie naar een kinderfeestje gaat, maar geen koekje mag pakken of stuk taart mag eten, omdat er waarschijnlijk ook koemelk in zit. Maar hier komt nu hopelijk verandering in.

P2QSUXKCN5Door wetenschappers van de Universiteit van Chicago, Argonne National Laboratory en de Universiteit van Napels Federico II is namelijk recent onderzoek gedaan naar het “ombuigen” van een koemelkallergie en ze hebben een bijzondere vriendelijke bacterie (LGG) onderzocht. Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Voor kindjes met koemelkallergie moet de moeder een koemelkvrij dieet volgen. Wanneer je geen borstvoeding kunt of wilt geven en je flesvoeding met LGG geeft aan kinderen die een koemelkallergie hebben, kan dit een bijdrage leveren te helpen om tolerant te worden voor koemelk.

5590b141-7c64-477d-ac1a-fa5e87fd5101Met tolerantie wordt hier het normale fysiologische proces, waarin voeding een grote rol speelt, bedoeld. Dit betekent dat ze geen fysieke klachten meer zullen hebben als ze koemelk binnen krijgen, en er hoeft dan dus ook geen rekening meer gehouden te worden met speciale koemelkvrije voeding.

Het volgende doel van de onderzoekers is om deze ontwikkelingen te vertalen naar een medische aanpak. Deze vertaalslag moet er dan daadwerkelijk voor gaan zorgen dat kinderen op flesvoeding die gediagnosticeerd zijn met een koemelkallergie, een aanpak kunnen krijgen met de flesvoeding met LGG, wat een bijdrage kan leveren aan het helpen verkrijgen van tolerantie, waardoor kinderen geen last meer moeten hebben van de koemelkallergie.

[In samenwerking met Mead Johnson Nutrition]

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share