Live action met Tractor Ted

pompidou-bloemenStel je voor dat een kind nooit een echt dier ziet, niet op televisie, niet op een foto, niet in het echt, en dieren alleen maar van plaatjesboeken met tekeningen kent. Hij of zij zal naar alle waarschijnlijkheid best in staat zijn om een hond te herkennen wanneer er voor het eerst een echte hond langs zou komen, maar dat er een heleboel verschillende soorten honden zijn en dat ze niet ‘waf-waf’ zeggen is nog een hele ontdekking.

tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-11Kinderen leren door op de omgeving te letten, door te luisteren naar wat mensen vertellen en laten zien, door te imiteren wat mensen in hun omgeving doen, door te ontdekken, door te spelen, door hun zintuigen te gebruiken en verbanden te leggen. Dit gaat voor de meeste kinderen vanzelf en ongemerkt. Maar kinderen kunnen alleen leren van wat ze aangeboden krijgen.

tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-4Veel kinderen groeien op in een stad of verstedelijkte omgeving. Ook in dorpen zijn vaak geen boerderijen meer te vinden. Het vanzelfsprekend opgroeien met alles wat met land- en tuinbouw te maken heeft, is er niet meer bij voor veel kinderen.

tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-10Uiteraard vertellen veel ouders het een en ander, soms aan de hand van boeken, soms aan de hand van een bezoekje aan een boerderij en sommige kinderen worden door hun ouders geholpen een eigen moestuintje bij te houden. Maar een heleboel kennis over het leven en werk op de boerderij lijkt verloren te gaan voor veel kinderen.

Is dat erg, kun je je afvragen? Ik denk van wel. Ik denk dat het erg waardevol is wanneer een kind weet hoe de plak kaas die op het brood ligt, gemaakt is en ook welk proces er aan voorafgaat voordat er een boterham op zijn/haar bord ligt. Welk kind kent nog de verschillende graansoorten? Wie heeft nog mais zien groeien waar de popcorn van gemaakt wordt? Kijk hier naar een introductiefilmpje van Tractor Ted en de herfst, nu nog in het Engels, om een idee te krijgen van een ‘echte’ film:

Bewust leven in een tijd waarin het steeds over duurzaamheid gaat, waarin er voedsel verspild wordt en waarin mensen moeten kiezen voor bepaald voedsel om gezond te kunnen leven, begint bij kennis. En los daarvan is het gewoon interessant, ook voor kinderen, om een heel proces, van het poten van aardappels tot de chips bij een feestje, van het uitbroeden van nieuwe kuikentjes tot het eitje bij het ontbijt, te kunnen volgen.

tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-12De Britse farmer David merkte ook aan kinderen die op zijn boerderij kwamen, dat de vanzelfsprekende kennis van het boerderijleven zoals dat bij eerdere generaties veel algemener was, minder en minder aanwezig was. Hij besloot om te gaan filmen wat hij deed, zodat jonge kinderen ècht konden zien wat er op de boerderij gebeurt.

Dit bleek zo’n groot succes dat er nu al 14 verschillende DVD’s zijn uitgebracht die allemaal verschillende processen laten zien. In Groot-Brittanië zijn deze ‘Tractor Ted’ series een enorm succes, zowel bij kinderen als bij hun ouders die het toejuichen dat hun kinderen ongemerkt en op een leuke manier een heleboel kennis opdoen.

tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-2  tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-16  tractor-ted-nederland-bezoek-copyright-trotse-moeders-trotse-vaders-9

En nu is Tractor Ted ook in Nederland! Een aantal DVD’s zijn inmiddels vertaald, er zijn boekjes en allerlei andere leuke dingen te koop waarmee ook kinderen in Nederland en Vlaanderen kunnen genieten van de vriendelijke Tractor Ted en alles wat deze hen te leren heeft.

Farmer David bracht een bezoek aan Trotse Moeders en Trotse Vaders, klik hier voor het verslag >>>>  Hij heeft mijn kinderen èn mij met zijn integere manier van vertellen over zijn werk en zijn passie hiervoor erg enthousiast gekregen voor zijn producten. Ik hoop dan ook dat ik iets van dit enthousiasme heb weten over te brengen en dan ouders van (jonge) kinderen hun kind ook kennis laten maken met de èchte wereld van de boerderij!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share