Wat is glasvezel?

Je ziet het steeds voorbij komen: razendsnel internet via glasvezel. Maar wat is dat eigenlijk, glasvezel? En is het voor iedereen beschikbaar? Waar kun je een glasvezel check doen? En is het echt sneller? Wij zochten het voor je uit.

Fascinerende lamp

Mijn oom en tante hadden vroeger een lamp die leek op een halve bol van hele dunne sprietjes haar. Aan het eind van die sprietjes leek een klein lichtje te zitten, op ieder sprietje, waardoor er een halve bol van kleine lichtjes in de kamer stond. Wanneer je er zachtjes langs streek, bewogen die haren en de lichtjes ook. Ik vond het fascinerend als kind, kon er eindeloos naar kijken. Zeker toen er een keer een variant kwam met verschillende kleuren die afwisselend voorbij kwamen…. Kun jij je ook zo ’n lamp herinneren? Die was ook gemaakt van glasvezel: hele dunne sprietjes glas die het licht geleiden.

Informatie versturen en ontvangen

Wat internet zo prettig maakt, is de grote hoeveelheid gegevens die verstuurd en ontvangen kunnen worden binnen korte tijd. Je kunt mailen, opzoeken wat voor weer het wordt morgen waar dan ook ter wereld, films kijken of chatten, wat je maar wilt. Dat lukt via internet doordat de informatie die verstuurd en ontvangen wordt, als een soort kleine pakketjes van code, razendsnel via allerlei servers op de wereld verspreid worden. De techniek erachter is ingewikkeld, zeker om het veilig te houden, maar het komt er eenvoudigweg op neer dat alle informatie omgezet wordt in nullen en énen en op die manier verstuurd wordt.

Telefoonlijnen

Ik kom nog uit de tijd dat internet via de telefoonlijn ging. Er was een modem, die een kenmerkend geluid maakte wanneer er verbinding was via internet. En het was traag…. Ik kan me herinneren hoe spannend het was toen de eerste foto vanaf Mars door NASA werd verzonden. Regeltje voor regeltje kwam die binnen, destijds midden in de nacht. Dat ging toen via koperen bedrading en die techniek is inmiddels achterhaald.

Kabel

Wat nog wel steeds gebruikt wordt is internet via de kabel. Een stuk sneller en betrouwbaarder dan via de telefoonlijn. Een van de nadelen is dat de uploadsnelheid lager is dan de downloadsnelheid. En sowieso is glasvezel nog sneller.

Glasvezel

Glasvezels zijn hele lange en hele dunne vezels van glas. Je moet echt denken aan zo dun als een haar. De informatie die daarheen gaat wordt in de vorm van licht verstuurd. Licht kan met een enorme snelheid door die glasvezels gaan en daardoor is het internet via glasvezel zo razendsnel, of je nu iets wilt uploaden of downloaden.

Garantie tot aan de deur

Een hele mooie ontwikkeling, maar wanneer dit niet tot aan jouw deur komt, heb je er geen optimaal profijt van. Vergelijk een reis met een supersnelle trein waarmee je in enkele uren van Parijs naar Amsterdam gaat. Prachtig en een stuk sneller dan vroeger. Maar eenmaal in Amsterdam moet je nog wel naar huis en dat kost natuurlijk evenveel tijd als voorheen. Wanneer jij echter glasvezel tot aan je huis hebt, kun je het vergelijken met een supersnelle trein die je helemaal thuis brengt. Of die je thuis ophaalt en je razendsnel aflevert waar je moet zijn. Is dat niet geweldig?

 

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Internet en TV combineren voor een persoonlijke ervaring

Met een internet en TV abonnement heb je een combinatie in huis die van televisie …

Share
Share