De dagen van de Bluegrass-liefde

coverTycho is achttien en na zijn eindexamen gaat hij voor het eerst alleen op reist: hij wordt junior assistant in een Amerikaans kinderkamp. Daar sluit hij meteen vriendschap met de Noor Oliver, even oud als Tycho en voetballer. Het wordt een zinderende zomer, die hun leven voor altijd verandert.

Recensie
Sinds mijn oudste dochter van twaalf in de brugklas zit, verzamel ik als het ware boeken voor haar van Nederlandse auteurs. Ze moet immers voor Nederlands lezen, en als gymnasiumleerling moet je veel lezen! En voor het vak Nederlands moeten het boeken zijn van een Nederlandse auteur.

Het is niet altijd eenvoudig, om goede boeken te vinden. Heeft iets te maken met leeftijd (op de drempel van de puberteit), ontwikkeling, niveau …, als je niet uitkijkt maak je een verkeerde keuze. Het heeft ook tot gevolg dat ik het afgelopen jaar in rap tempo kennis maak met een voor mij redelijk nieuw genre, young adult! En ik moet eerlijk zeggen, het genre bevalt me wel. Goede verhalen, afgestemd op de belevingswereld van middelbare scholieren, en ze lezen (voor mij) vaak makkelijk weg.

IMG_1744
Bij de titel De dagen van de Bluegrass-liefde heb ik associaties met de jaren ’60, flower power, vrijheid. In die tijd speelt het boek zich niet af, maar vrijheid is wel een belangrijk thema. De vrijheid om te mogen houden van wie je houdt bijvoorbeeld. En dat hoeft niet altijd iemand van hetzelfde geslacht te zijn. Normen en waarden spelen ook een rol, vooral het verschil in normen en waarden. Tycho en Oliver leren elkaar in de Verenigde Staten kennen, ze werken voor een organisatie die zichzelf ruimdenkend noemt, maar ik heb toch stilletjes het vermoeden dat wij hier in Nederland wat ruimdenkender zijn, of zeggen te zijn.

Over ruimdenkend gesproken. Ik vind dat van mezelf ook, en ik schrik ook niet zo heel snel van expliciete scenes in boeken. Maar ik betrap mezelf er op dat ik, terwijl ik stukken lees in De dagen van de Bluegrass-liefde ik af en toe denk ‘okee, dat leest mijn dochter dus ook’. Hee, realiseer ik me dan, ze is twaalf, ze gaat naar de middelbare school, ze kijkt naar Goede Tijden Slechte Tijden dus weet echt wel hoe het zit … Maar kennelijk zie ik haar diep van binnen nog (te veel) als een klein meisje 😉 en is het rode oortjes-gehalte nu ook weer niet zo hoog.

IMG_1746
Al met al is De dagen van de Bluegrass-liefde volgens mij een uitstekend boek voor meiden én jongens op de middelbare school. Laat ze maar nadenken over de cultuurverschillen tussen Nederland en andere landen, en over de liefde. En laat ze zich maar eens realiseren dat, hoe ruimdenkend we ook zeggen te zijn, een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht toch anders bekeken kan worden. Hoe reageer je, als jij het bent?

Het boek leest lekker en vlot. De schrijfstijl is zo dan je je er helemaal in kunt verliezen. Een goed boek dus, in mijn ogen! En weet je wat zo leuk is? Edward van de Vendel heeft nog twee boeken geschreven waarin Tycho en Oliver de hoofdrol spelen, ‘Ons derde lichaam’ en ‘Oliver’ (dat ik ook heb gelezen en gerecenseerd, klik hier >>>>)

De dagen van de Bluegrass-liefde – Edward van de Vendel
Bekijk op bol.comYoung adult, paperback, 148 pagina’s, uitgeverij Querido
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1745

Er zijn ook andere boeken verschenen, geschreven door Edward van de Vendel, waarin Oliver voorkomt, zoals het boek ‘Oliver‘, een soort prequel van de andere boeken. De recensie van dit boek kun je hier lezen >>>>

Oliver – Edward van de Vendel
Bekijk op bol.comYoung adult, paperback, 215 pagina’s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1476

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share