En God schiep de man [recensie]

En God schiep de man (2)‘Wat is de perfecte neus?’ Dat heb je nu altijd met professors! Je stelt ze een heldere vraag en zij beantwoorden die door één de vraag te herhalen, twee de klemtoon in de vraag te verleggen en uiteindelijk drie een zo vaag en onwetenschappelijk mogelijk antwoord te geven. ‘Wat is de perfecte neus?’  herhaalde professor Monstrey dus, de klemtoon ostentatief naar het werkwoord schuivend, waardoor ik meteen wist dat hij me geen eenduidig antwoord zou geven. ‘Er bestaat geen standaardneus.’ Zei ik het niet?

Recensie:
Ruim driehonderd pagina’s over de man? Wanneer ik het boek En God schiep de man in handen krijg weet ik eerlijk gezegd niet zo goed wat ik er van kan verwachten. Het stukje tekst op de achterflap brengt mij ook niet echt verder. “Vaag” is eigenlijk het enige wat in mij opkomt en dus besluit ik maar gewoon te gaan lezen om er zo achter te komen wat dit boek mij brengen zal.

Het duurt even voordat ik enigszins een beetje in het “verhaal” kom. Of eigenlijk moet ik zeggen dat ik een beetje vertrouwd raak in de zoektocht naar de mooiste man ter wereld. Het onderwerp kan mij eigenlijk niet echt boeien, dus het boek blijkt best een bittere pil voor mij te zijn. Dat komt overigens niet alleen door het onderwerp, maar vooral door de schrijfwijze. Wanneer het een goedlachs boek zou betreffen waarin hilarische voorvallen de boventoon zouden voeren, zou het mij wel kunnen bekoren. Maar de combinatie “zoektocht naar de mooiste man” en de literaire wijze waarop deze zoektocht wordt beschreven past voor mijn gevoel niet. En daardoor voel ik me opeens ook weer een kind dat de plaatjes in het boek mist…
En God schiep de man
Niet dat je alleen maar lekker wordt gemaakt met de foto op de cover hoor, want er staat echt wel wat mannelijk schoons in (voor iedereen is er wel wat te zien denk ik, gezien de uiteenlopende mannen die in het boek voorkomen). Maar tekst is vooral waarom het draait en ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat dit echt een boek is wat je moet liggen. Niet mijn ding dus, maar voor wie dan wel?

En God schiep de man is voor iedereen die een zoektocht naar de mooiste man in een ietwat serieuzere toon kunnen waarderen. En wees gerust, er valt ook echt wel af en toe wat te lachen. Je merkt tijdens het lezen dat Jelle van Riet er helemaal voor ging om het antwoord op deze vraag te krijgen. Ze had haar hart op de tong en  bezocht veel mensen die dichtbij de schoonheid van mannen staan. Zo bezocht zij de personal trainer van James Bond, modeontwerper Dries Van Noten en de lijfarts van Ronald Reagan. Zouden zij haar dichterbij de mooiste man kunnen brengen? De mooie mannen in het boek zijn op de gevoelige plaat gelegd door Elisabeth Broekaert.
En God schiep de man (3)
Zoveel mensen, zoveel wensen en dat maakt dat En God schiep de man absoluut de nodige gespreksstof doet opwaaien na het lezen. Dat lijkt me nog wel een leuk staartje dat het boek kan krijgen… Leen het uit aan je vriendinnen en ga dan lekker de discussie aan over de mooiste man. Eens kijken of jullie tot dezelfde conclusie kunnen komen…

En God schiep de man – Jelle van Riet
Bekijk op bol.comMens en maatschappij, hardcover, 338 pagina’s, Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

En God schiep de man

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

CORPUS – reis door de mens

Wanneer je ooit op de snelweg A44 in de buurt van Leiden hebt gereden, heb …

Share
Share