Of je nu graag een thuis bevallen wilt of dat je nu al weet dat je een ziekenhuisbevalling hebt, elke zwangere vrouw moet met 37 weken zwangerschap een vluchtkoffertje klaar hebben staan.
Een vluchtkoffer is een koffer of een tas met daarin alle dingen die je nodig hebt voor als je toch halsoverkop naar het ziekenhuis moet voor de bevalling. Ook al heb je het anders in gedachte, er is een kans dat je met spoed naar het ziekenhuis moet of zelfs door een ambulance wordt opgehaald. Je wilt dan geen kostbare tijd verliezen aan het pakken van spullen.
Als je al aan de noodzakelijke items kan denken, is dit een extra stressfactor die jij of je partner niet kan gebruiken. Dus maakt elke vrouw die zwanger is braaf een vluchtkoffer gereed. Maar wat moet daar eigenlijk allemaal in?
Inhoud ziekenhuistas
In het spreekwoordelijke vluchtkoffertje moet alles zitten die van belang zijn voor de geboorte van je kind en om samen 1 nacht in het ziekenhuis door te brengen. Van papieren tot kleding en babyspullen.
In de checklist hieronder vind je alles wat handig of noodzakelijk is voor jouw ziekenhuiskoffer. Dit is natuurlijk een algemene checklist die je zelf kan aanpassen of aanvullen met die dingen die voor jou fijn of handig zijn. Het is een leidraad.
Bij het inpakken is het wel handig dat je dit zo overzichtelijk mogelijk doet. Mocht je in de situatie komen dat je jouw vluchtkoffertje nodig hebt, ben jij hoogstwaarschijnlijk niet diegene die de spullen hieruit zal halen. Heb je de belangrijke papieren van de verloskundige en van de verzekering in een apart vakje gedaan? Wel handig om je partner of begeleider dit even van tevoren te laten weten. Je wilt ook niet dat zij zich straks rot zoeken naar die dingen die van belang zijn.
Wat neem je mee voor jezelf:
- Kleding om in te bevallen (zoals een lekker groot shirt en lekkere dikke warme sokken)
- Lippenbalsem (tegen droge lippen door het puffen & hijgen)
- Druivensuiker snoepjes voor extra energie
- Ondergoed (grote ‘oma’-onderbroeken: hier past het kraamverband goed in)
- Nachtkleding
- Pantoffels/slippers
- Eventueel een badjas
- Een voedingsbeha
- Toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, haarborstel, make-up, remover)
- Reservebril en de spullen voor je lenzen
- Extra kleding voor als je weer naar huis gaat. Houd rekening met makkelijk, zachte en ruim zittende kleding.
- Wat tijdschriften of een boek
- Jouw medicijnen, mocht je die gebruiken
- Je handtas (altijd handig)
Wat neem je mee voor je baby:
- Autostoeltje
- Rompertje
- Babykleding in maat 50 en maat 56
- Babysokjes
- Mutsje
- Speentje
- Hydrofiele luier
- Monddoekje
- Omslagdoek en/of dekentje
Wat neem je nog meer mee:
- Verzekeringspapieren (ook van je partner)
- Identiteitsbewijs
- Papieren van de verloskundige
- Telefoonnummers (verloskundige, huisarts, ziekenhuis, specialist, taxicentrale, familie en vrienden, maker geboortekaartje)
- Telefoon en oplader
- Fototoestel en/of videocamera (let op dat hij compleet is en helemaal opgeladen is)
- Wat geld om te parkeren en andere kleine uitgaven die je misschien gaat doen
- Wat tijdverdrijf wat jij en/of je partner leuk vinden om eventueel de tijd mee te doden, zoals een tijdschrift, puzzelboekje en kladblok