Joke: ‘Het plotseling overlijden van Marjolein heeft alles veranderd’ [persoonlijk verhaal]

 

Vorig jaar mei verliest Joke haar schoonzus Marjolein aan een hartstilstand. Marjolein werd slechts 47 jaar. Joke vertelt openhartig welke impact dit verlies op hun leven heeft.

Interview Joke - hartstilstand bij vrouwen“Samen met mijn dochter Shirley, was ik onderweg naar het winkelcentrum, toen mijn broer Piet me belde. ‘Het gaat niet goed met Marjolein’, zei hij. Het was voor mij niet meteen duidelijk wat er aan de hand was. ‘Ze zijn met haar bezig’, vervolgde hij. Marjolein was zijn vrouw. ‘Moet ik naar je toe komen?’, vroeg ik meteen. Maar dat was niet direct nodig.”

Op weg naar het ziekenhuis
“Alle zin om te winkelen was weg, dus we besloten om naar mijn moeder te gaan. Eenmaal bij mijn moeder kreeg ik weer een telefoontje van Piet. Het ging helemaal niet goed met Marjolein en hij vroeg of ik toch naar het ziekenhuis wilde komen. Shirley en ik zijn toen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in Den Haag gegaan.”

Overleden aan een hartstilstand
‘’In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ze zojuist was overleden aan een hartstilstand. Mijn reactie weet ik niet meer precies. Volgens mij ben ik gaan schreeuwen. Marjolein, de vrouw van mijn broer, mijn schoonzusje was overleden.”

Enorme impact
Hart- en vaatziekten hebben niet alleen impact op de mensen zelf, ook het leven van hun naasten wordt compleet overhoop gegooid. (Bijna) iedereen in ons land wordt op de een of andere manier een keer in zijn of haar leven geraakt door deze ziekten.
Ook het plotseling overlijden van Marjolein had een enorme impact op al haar vrienden en familie.

Niet te bevatten
“En dan zie je je kleine broertje zitten… Piet was helemaal van slag. Hij heeft heel erg gehuild, maar op de een of andere manier drong het niet echt tot hem door. Het klinkt als een cliché, maar het was net alsof we in een slechte film waren beland. Of zoals Shirley zei ‘zoiets gebeurt bij anderen en nu is het ineens bij onszelf, in onze eigen familie.’

Interview Joke 3 - hartstilstand bij vrouwen

Wij hebben geprobeerd om Piet die eerste periode met zoveel mogelijk liefde en zorg op te vangen. Maandenlang at hij zelfs elke dag bij ons. Dat vind ik zelf het moeilijkst van alles: om mijn broer met zo’n intens verdriet te zien.”

Vage klachten
Ongeveer de helft van de mensen met een hartinfarct of hartstilstand had vooraf geen duidelijke klachten. Achteraf blijken ze vaak wel al wat klachten gehad te hebben, maar deze werden niet herkend. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Jaarlijks overlijden er ruim 20.000 vrouwen aan. Er zijn geen andere ziekten die zo vaak, zo onherroepelijk en onverwachts toeslaan.

Verhaal over Marjolein - hartstilstand bij vrouwen

Het is daarom belangrijk dat er onderzoek komt naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten, met speciale aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen. Als hart- en vaatziekten eerder worden herkend, is het mogelijk om op tijd in te grijpen en te voorkomen dat mensen onnodig overlijden of chronisch ziek worden.

Niet herkend
Ook Marjolein voelde zich in de periode voor de hartstilstand niet zo lekker. Ze was benauwd, had weinig eetlust en was snel vermoeid. En haar hart sloeg sneller dan normaal. In het ziekenhuis zijn nog allerlei onderzoeken gedaan maar er werd niets gevonden.

Meewerken aan tv-spot
Joke: “Toen Piet ons belde of wij ons verhaal wilden vertellen voor de campagne van de Hartstichting, hoefden we daar niet lang over na te denken. We doen het voor hem en omdat het zo belangrijk is dat er meer onderzoek komt naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.”

In een tv-spot van de Hartstichting staat het verhaal van Marjolein centraal. Familieleden, vrienden en andere betrokkenen vertellen over de leegte die Marjolein achterlaat, nadat ze zo plotseling uit het leven gerukt werd. Bekijk de tv-spot hieronder:

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …