Hoe voorkom je cyberpesten? En… hoe ga je er mee om wanneer het je kind overkomt?

girl-517555_640Internet is leuk. Dat is de boodschap die we graag aan onze kinderen willen meegeven. We willen ze niet bang maken voor al het nare waar je over leest en hoort, hoewel je ze natuurlijk wel wilt behoeden voor nare ervaringen zoals pesten, zowel offline als online. Voor snelle tips van Norton om internetgebruik voor kinderen veilig te houden, klik hier >>>> Aanvullende tips, specifiek voor het voorkomen van cyberpesten zijn:

Vertel je kinderen dat ze nooit wachtwoorden verder mogen vertellen, zelfs niet aan goede vrienden. Als ze denken dat ze dit toch hebben gedaan, moet het wachtwoord worden gewijzigd.

Leer je kinderen om uit te loggen op computers wanneer ze klaar zijn met hun werk, ook thuis. Hierdoor kunnen vrienden of een broer of zus geen berichten sturen vanaf hun account – zelfs al is het maar als grap bedoeld.

Het kan  gebeuren dat je kind te maken krijgt met cyberpesten. De statistieken zijn niet eensluidend, maar ten minste 20 procent van alle kinderen ontvangt op een zeker moment intimiderende, hatelijke of beledigende berichten via sociale netwerken, e-mails, expresberichten, video’s en teksten. Meestal van mensen die ze kennen.

bully-655659_640Interessant is dat bij cyberpesten, anders dan bij klassiek pesten, de rollen vrijwel van het ene moment op het andere kunnen worden omgedraaid. Het slachtoffer kan de rol van pestkop overnemen door op een gemene e-mail te reageren met een andere verbale aanval.

Een geweldige informatiebron over alle vormen van pesten vind je op http://www.stopbullying.gov/ en, specifiek over cyberpesten, op http://www.cyberbullying.us/.

crying-2856_640Als je kind het slachtoffer is van cyberpesten, kunt je hem of haar het beste adviseren om niet te reageren, van alle berichten een kopie te bewaren en het pesten te melden bij de school of website. Als de berichten bedreigingen bevatten, moet dit bij de politie worden aangegeven.

Voor hulp om je kinderen te beschermen op internet heeft Norton speciaal Norton Family ontwikkelt, een programma waarmee je kinderen veilig kunnen internetten en waarmee je als ouder toezicht kunt houden. Klik hier om dit een maand gratis uit te proberen >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share