ADHD

Kinderen die drukker dan andere kinderen zijn krijgen al snel en onterecht de stempel ADHD.  Maar wat is ADHD nou precies.

ADHD is niet de afkorting van Alle Dagen Heel Druk zoals door veel mensen word gedacht. ADHD is namelijk een afkorting voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ wat het Nederlands staat voor ‘Aandacht Tekort Hyperactiviteit Stoornis’. Bij kinderen die aan ADHD ‘lijden’ werken de remmende systemen in de hersenen onvoldoende. Hierdoor heeft het kind moeite om binnenkomende informatie te verwerken waardoor er geen controle meer is.

Symptomen
Kinderen met ADHD zijn vaak of altijd druk. Ze zijn zeer bewegelijk, impulsief, snel geïrriteerd en of afgeleid.  Zij of hij lijkt niet te  kunnen stoppen met druk doen. Ook lijkt het als of andere mensen niet tot hen door kunnen dringen.  Om erachter te komen of je kind AHDH heeft is er een gespecialiseerd onderzoek nodig. Dit onderzoek vind vaak pas plaatst als hiervoor een duidelijke aanleiding is. Denk bijvoorbeeld aan problemen op school of thuis.

Oorzaken
Er zijn geen aanwijzingen dat ADHD word veroorzaakt door een bepaalde omgevingsfactor wel is er uit verschillende onderzoeken gebleken dat het erfelijk is. Ook kan een omgeving invloed hebben op ADHD symptomen. Als een omgeving erg druk is kunnen de symptomen toe nemen, is de omgeving juist rustig nemen de symptomen af.

Is ADHD te genezen?
ADHD is niet te genezen wel zijn er medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat de symptomen afnemen.

TIP: kinderen met ADHD hebben extra structuur, regels en regelmaat nodig.

About Barbara Gemen

barbara@dataunlimited.nl'
Ooit als stagiaire gestart bij TrotseMoeders.nl en nu aan de slag als chef-redactie van deze website. Ik houd me hierdoor vooral bezig met het aansturen van alle bloggers en recensenten.

Check Also

Leuke uitspraken van ons kleine Josephientje – deel 6: opvoeding [persoonlijke blog]

Laatst kwam ik in de la een notitieboekje tegen met leuke uitspraken van Josephine, toen …