Jij bent een kunstenaar [doeboek-recensie]

JIJ BENT EEN KUNSTENAAR Nee, dat ben je niet. NOG niet. Maar je hebt dit boek in handen, wat betekent dat je een kunstenaar wilt worden. Houd jij van tekenen? Van kleuren? Van een heleboel stickers? Dan is dit het boek voor jou! Het staat vol kleurige tips, slimme trucjes en geinige ideeën om direct mee aan de slag te gaan. Dus: teken, schets, kleur en creër… … en voor je het weet ben je een kunstenaar! (Lees ook het buitengewoon grappige prentenboek van Marta Altés, Ik ben een kunstenaar)

Recensie
Wat een heerlijk vrolijk boek. Ik heb een vierjarige dochter die niets liever doet dan eindeloos kleuren, verven, knippen, stickers plakken etc. Meestal volgt ze daarin compleet haar eigen pad maar dit boek is een hele leuke manier om iets voor te structureren of juist bewust een andere kant op te sturen.

img_5478

Het vraagt heel andere input van kinderen, andere dingen om over na te denken. Het vraagt ook lef, dingen doen die misschien heel moeilijk lijken, zoals een zelfportret tekenen. Laat staan dat je dat zelfportret op een Miro-achtige manier moet schilderen. Maar het gaat ook om anders kijken naar de wereld om je heen.

img_5473

Er is een plaat waar je 10 gezichten in moet vinden. Heel leuk en ik moest mijn dochter ook echt laten zien dat je dat op een meer abstracte manier moet doen.  Ook leuk is de pagina met getekende hoofden waar je zelf een uitdrukking aan moet toevoegen. En de bladzijde met platen waar je zelf een lijst om moet maken. En de pagina met sokkels waar je je eigen kunst op kunt zetten.

img_5481

fullsizerender-9Ik hou zelf ook van deze manier van creatief bezig zijn. Het hoeft niet helemaal uit jezelf te komen: je krijgt inspiratie aangereikt en moet er je eigen draai aan geven. Een echte aanrader! Ik vind de stijl van de illustratie leuk. Ben meteen wel nieuwsgierig naar de voorloper hiervan: het prentenboek ‘Ik ben een kunstenaar’. Voor de recensie, klik <hier>

De stickers zijn een leuke toevoeging. Sommige opdrachten vindt mijn dochter nog wat lastig, dan zijn de stickers een veilig alternatief. Wat ook leuk is aan het boek is dat de hoofdpersoon vertelt en je mee neemt door het boek en de opdrachten. Daardoor komt er een lijn in en het is ook leuk om af en toe weer een stukje te lezen.

fullsizerender-7

Ik heb mijn zoon van 7 nog niet in Jij bent een kunstenaar laten werken maar ik kan me voorstellen dat hij er weer hele andere dingen uit haalt. Wat dat betreft zou het leuk zijn om voor gebruik een paar kopieën te maken. Of er gewoon nog 1 kopen natuurlijk!

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Kiekeboe – Dieren kleuren

KIEKEBOE! De dieren in dit boek kunnen zich heel goed verstoppen. Ze hebben allemaal kleuren …