Hoe kies je een goed wachtwoord?

login-570317_640Natuurlijk hoort niemand in te breken, maar evenals bij de ambachtelijke inbrekers die huizen binnendringen, is het helaas ook onze taak om het ze niet gemakkelijk te maken. Je fiets neerzetten in Amsterdam zonder hem op slot te doen garandeert min of meer dat hij er na een korte tijd niet meer staat.

Een goede beveiliging is daarom helaas nodig. Norton heeft daarvoor een aantal goede oplossingen <klik hier> maar je kunt daarnaast zelf ook een heleboel doen.

Ramen/deuren open laten en je huis zichtbaar verlaten achterlaten wanneer je op vakantie gaat, vergroot de kans dat er minder inboedel in je huis aanwezig is dan toen je op reis ging. En een wachtwoord als “123456” maakt het een hacker wel erg eenvoudig om ook jouw inloggegevens aan zijn lijst met buitgemaakte wachtwoorden toe te voegen. Natuurlijk is dit storend, waarom zouden wij verantwoordelijk zijn om te voorkomen dat er ingebroken wordt, zowel offline als online, maar aan de andere kant: waarom zouden we het niet doen? Het goed beveiligen van een huis kost geld: goede sloten, raamvergrendeling, eventueel een alarm, allemaal duur. Het beveiligen van je internetaccounts kost slechts tijd. Neem die tijd, want het is echt onaangenaam wanneer mensen met kwalijke bedoelingen toegang hebben tot alles wat jij op het internet doet en gedaan hebt.

Daarom tips om een goede password-strategie toe te passen. Neem hier even de tijd voor zodat jij bij een volgende grootschalige hack, veel minder kans hebt om bij de getroffen personen te zitten waarvan het wachtwoord is buitgemaakt en gebruikt:

Een goed wachtwoord moet aan twee eisen voldoen: het is gemakkelijk te onthouden voor jou, en onmogelijk te raden voor een hacker. Een slimme truc is om een zin te kiezen die je kunt onthouden, en de eerste letter te pakken van elk woord in die zin.

Een wachtwoord kiezen is echt niet zo moeilijk. Zolang je je naam, geboortedatum of naam van je partner of kinderen achterwege laat, en een paar willekeurige cijfers toevoegt, is je wachtwoord al een stuk veiliger. En gebruik ook niet één wachtwoord voor alles. Dan is je digitale leven een stuk veiliger!

keyboard-283233_640Een goed wachtwoord is een niet zo eenvoudig te herleiden combinatie van (hoofd)letters en cijfers of andere tekens. Zelf maak ik meestal gebruik van korte zinnen waarvan ik steeds de eerste letters van de woorden neem.

Een voorbeeld: “Ik lees alle artikelen van Karina“, wachtwoord wordt dan “IlaavK“. Je kunt ook nog de website/dienst waarvoor je het wachtwoord nodig hebt meenemen in die zin en deze eventueel voluit schrijven. Op die manier zijn wachtwoorden goed te onthouden en moeilijker te kraken.

Wil je het nog beter maken, wissel dan het gebruik van hoofdletters en kleine letters, cijfers en eventuele andere tekens af. Bijvoorbeeld: “ik lees alle artikelen van Karina” wordt dan “il@@vK“, zet er nog een leuk getal achter en klaar!

P.S. nu niet allemaal dit wachtwoord gebruiken hoor!

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De dashcam is populair! Maar waarom?

In Rusland weten ze inmiddels al niet beter. Het rijden met een dashcam is daar …

Share
Share