Hoe werkt een zwangerschapstest?

Stel je voor…. je bent een aantal dagen over tijd. Komt het door de spanning? Omdat je graag zwanger wilt worden? Of juist omdat het misschien wel erg onverwacht zou zijn en ongepland? Of word je niet ongesteld omdat je echt zwanger bent?

Met een bloedtest kan al vroeg gezien worden of je zwanger bent, maar dat moet via de huisarts en het is maar de vraag of dat deze dat nodig vindt wanneer je nog maar net bedacht hebt dat je misschien zwanger bent! Gelukkig zijn er bij drogist en apotheek ook zwangerschapstesten te koop. Maar hoe werken die eigenlijk?

Aantonen dat je zwanger bent gebeurt door het opsporen van het zogenaamde zwangerschapshormoon HCG. Dat is al vanaf 6 dagen na de ovulatie te zien in het bloed, wanneer je zwanger bent. Met een urinetest, die je zelf kunt doen, kun je beter wachten tot 28 dagen na de eerste dag van je vorige menstruatie (mits je een regelmatige cyclus hebt). Met een onregelmatige cyclus ga je uit van de langste periode tussen 2 menstruaties + één dag.

Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam HCG aan (Human Choriod Gonatrofine). Dit kont in je urine terecht. Je kunt je voorstellen dat de hoeveelheid HCG met het vorderen van de zwangerschap, groter wordt en dus beter te zien in een urinetest. Hoewel er ook “vroege” zwangerschapstesten zijn, wil een niet-zwanger uitslag niet altijd betekenen wat je niet zwanger bent. Misschien is er gewoon nog te weinig hormoon in je urine om de test positief te maken.

Iedere 2 tot 3 dagen nadat je “over tijd” bent, verdubbelt de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon zich wanneer je zwanger bent. Heb je dus twijfels over een negatieve zwangerschapstest, herhaal deze dan na een dag of 3. Wie weet, geeft hij dan iets anders aan!

Wanneer je echt pas test wanneer je eigenlijk al ongesteld had moeten zijn, dan is een zwangerschapstest veel betrouwbaarder. Bij sommige testen moet je over het teststaafje plassen, bij andere testen moet je je urine opvangen en daar het teststaafje in doen. Hoe dan ook: wanneer je voldoende zwangerschapshormoon in je urine hebt, zal je een positieve uitslag krijgen.

Wil je dan meer weten, klik dan <hier> om verder te lezen, ook over persoonlijke ervaringen van andere Trotse (aanstaande) Moeders.

 

 

 

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Is een hittegolf schadelijk voor mijn ongeboren baby?

Wanneer je zwanger bent en er is een hittegolf, of gewoon een dag met hoge …