Droomsneeuw

Het eerste en enige kerstboek van Eric Carle: een droom van een boek! Het is kerstavond en de oude boer doet, moe van het werken, een dutje in zijn leunstoel. In zijn droom begint het heel hard te sneeuwen. Al zijn dieren raken verstopt onder een dikke, witte laag. Als hij wakker schrikt, ziet hij dat het echt gesneeuwd heeft. Vlug trekt de boer zijn rode winterjas aan om voor zijn dieren te zorgen. Voor elk dier legt hij een cadeautje onder de kerstboom. Als hij klaar is, drukt hij op de knop naast de schuurdeur en een wonderlijk kerstliedje klinkt in de winternacht…

Een typisch Eric Carle-boek met drie extra’s:

  • ‘echte’ sneeuwvlokken op het omslag
  • kinderen kunnen raden welke vijf dieren verstopt zitten achter de transparante overlay vellen
  • in de laatste pagina zit een geluids-chip verborgen: als een kind op de knop bij de kerstboom drukt, begint er een muziekje te spelen.

Recensie
Het boek Droomsneeuw trekt de aandacht door de omslag waarop niet alleen sneeuwvlokken te zien zijn, maar je kunt ze ook voelen. Lekkere zachte, witte vlokken die zowel de voor- als achterkant bedekken. Juist door deze ‘echte’ sneeuwvlokken komt er ook diepte in de prent op de voorzijde en lijkt het daadwerkelijk alsof de boer in een hevige sneeuwbui loopt. Wat meteen opvalt, is dat de boer in zijn rode jas en met zijn witte baard veel weg heeft van de Kerstman.

De boer heeft slechts vijf dieren en daarom heeft hij deze dieren de makkelijke namen Eén, Twee, Drie, Vier en Vijf meegegeven. De boom die in zijn tuin staat, heeft ook een duidelijke naam… Boom! Op kerstavond mijmert de boer na een dag hard werken dat het toch al bijna kerst is en er nog steeds geen vlokje sneeuw is gevallen. Hij valt in slaap en droomt over de sneeuw. Zijn dieren worden één voor één bedekt met een laag sneeuw. Je ziet dan een grote witte vlek in een bepaalde vorm op een transparant vel gedrukt. Hier begint de pret pas echt voor kinderen, want nu kunnen ze raden welk dier er onder verborgen zal zijn. Controleren kunnen ze het zelf door de bladzijde met de sneeuwlaag om te slaan.

Mijn dochter geniet volop van het raden van de dieren en slaat vervolgens zo snel als ze kan de pagina om. “Ik had het goed, zie je mama, ik had het goed!” klinkt er dan meestal (zeker nu we het boek meerdere malen gelezen hebben maakt ze natuurlijk geen enkele fout…).

Ook kijkt ze uit naar het einde, want dan mag ze eindelijk op het knopje drukken en klinkt er een kort muziekje dat past bij de dwarrelende sneeuwvlokken in het boek. Uiteraard is het deuntje veel te kort en dus wordt er een paar keer op het knopje gedrukt. Daarna beginnen we weer vrolijk van voor af aan…

Droomsneeuw – Eric Carle
Prentenboek met muziek, hardcover, 40 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Meneer Sneeuwpop
Kerstpoëzie voor peuter en kleuter
Dribbel in de sneeuw

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Première eerste hulp bij Kerst

Met nog minder dan drie weken te gaan tot kerst is dit hét moment om …

Share
Share