Jongens met een droom

Mannelijke cheerleaders, vaak word dit nog niet helemaal geaccepteerd en hebben mensen het er toch wel moeilijk mee. Dat maakt de cheerleadergroep Dazl Diamonds helemaal niets uit. Dit is namelijk een cheerleadergroep die bestaat uit alleen maar jongens tussen de 9 en 13 jaar oud. Ze komen uit het noorden van Engeland waar ze door armoe worden geteisterd. Vaak zijn zij thuis de enige mannen is huis, omdat de vader om wat voor reden dan ook, het huis verlaten heeft.

Je kunt het leven van deze gedisciplineerde jongens volgen in de documentaire ‘Boy Cheerleaders’. Hierin zie je dat de dansgroep voor de jongens meer is dan alleen een buitenschoolse activiteit. Ze worden getraind door de inspirerende Ian Rodley die van hen erg veel verwacht. Discipline en doorzettingsvermogen moeten ze altijd tonen. Dit is voor sommige van de jongens alleen erg lastig, aangezien ze dit thuis niet zijn gewend. Samen bereiden ze zich voor op het UK Cheerleader Championship, waar ze het op zullen nemen tegen 13 meidenteams.

Drie van de leden van de dansgroep worden gevolgd. Elliot wordt bijvoorbeeld gepest door zijn rugbyvriendjes, Josh komt op school voortdurend in de problemen door zijn gedrag en Harvey is de fanatiekste danser van allemaal. Hij vindt het alleen erg moeilijk dat zijn vader nooit komt kijken en eigenlijk ook niet wilt dat hij aan cheerleaden doet. Hij vergelijkt daarom zijn leven met het leven van Billy Elliot wiens vader ook nooit wilde dat hij danste, maar later toch zijn mening heeft bijgesteld. “Als mijn vader eenmaal zou begrijpen hoe leuk ik cheerleaden vind, dan zou dat net het verhaal zijn van Billy Elliot. Dat zou fijn zijn.”

De lach, die zo belangrijk is bij het cheerleaden, is dan ook soms moeilijk vast te houden voor deze jongens. Zeker als ze de nacht ervoor de hele nacht hebben lopen keten en vervolgens doodmoe in de studio rondhangen. Ook de scene waarin de vrouwelijke coach Cherry de jongens leert om te lachen, te knipogen, een pruillipje te maken en verbaast te kijken, is een scene waar je echt van kan gaan genieten. Een erg ontroerende, maar inspirerende documentaire die je zeker niet teleur zou stellen.

Boy Cheerleaders is te zien op donderdag 6 september om 22:00 op TLC.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Harry Benson: Shoot First [DVD-recensie]

Harry Benson: Shoot First geeft een uitgebreid beeld van de illustere carrière van de productieve …

Share
Share