Noortje gaat slapen

Noortje gaat slapen is een voorleesboek van Annemarie van der Heijden. Zij is tevens de auteur van de Joppie boeken. Het ziet er vrolijk uit, voornamelijk roze. Het gaat over een meisje en de rituelen van voor het slapen gaan. Er staat bij dat het voor alle kindjes is, zelf denk ik dat het vooral voor meisjes is. Het tanden poetsen en op het potje gaan zijn natuurlijk voor alle kindjes hetzelfde. Maar Noortje doet alles met haar pop Bibi en dat maakt het voor meisjes meer herkenbaar. Ook worden de haartjes gekamd en meisjes hebben toch net wat vaker lang haar dan jongens. De roze en paarse lay-out maakt het daarnaast ook heel meisjesachtig. Voor jongens zou ik naar het boek Joppie verkleedt zich kijken als cadeau.

Mijn dochter van 2,5 jaar vindt het super leuk. Het is een boekje met net wat meer tekst per bladzijde waardoor ze langzaam leert de aandacht per pagina langer vast te houden. Een jaar geleden was dit boekje echt teveel geweest en had ze waarschijnlijk eerder de bladzijdes willen omslaan. Terwijl het boekje wel bedoeld is vanaf 18 maanden. De illustraties zijn mooi en veelzijdig zo kun je per bladzijde met je kind bespreken wat je ziet. Bij een tweede keer lezen zullen ze meer details ontdekken wat het een goed boek maakt om iedere avond te lezen. Wanneer je puur naar de illustraties kijkt, zou het wel weer voor kinderen van 18 maanden leuk kunnen zijn.

De bladzijdes zijn niet van dun papier maar ook niet van karton. Het boekje komt dus op de stapel waar mijn dochter zelf al mee mag spelen en het lijkt net wat meer op een echt boek dan een klein kartonnen boekje. Mijn dochter vond het leuk dat ze het zelf aan haar speeltafel kon lezen en stopte het na het lezen in haar tasje. Het enige commentaar wat ik heb is de regel indeling. Soms staat net het laatste woord van de zin op de volgende regel. Zo eindigt op de eerste pagina de eerste regel met ‘en haar pop’ en op de tweede regel staat ‘Bibi’. Dit is dus gewoon één zin maar het had ook zo kunnen eindigen op de eerste regel. Na een paar keer voorlezen, heb je dit wel door en het is zeker geen reden om het boek niet aan te schaffen!

Noortje gaat slapen – Annemarie van der Heijden
Peuterboek, karton, Clavis
Bestel dit boek hier>>

Share

About Francis Boersma

francisboersma@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van 2 (Inèz), ik heb psychologie gestudeerd. In mijn vrije tijd sport ik graag of ben ik bezig met een van mijn hobbies.

Check Also

Geniet van een heerlijke nachtrust om overdag energiek te zijn voor je kinderen

Voel je je als ouder de hele tijd moe? Dat is zo gek nog niet. …

Share
Share