Bewaring – Graham Norton [recensie]

Duneen is een rustig dorpje, ver genoeg verwijderd van de grote steden om z’n eigen charme te hebben behouden. Onder de inwoners bevindt zich de zwaarmoedige politieagent PJ, die een eenzaam, monotoon leven leidt en van maaltijd naar maaltijd leeft. Tot nu. Wanneer er een duistere ontdekking wordt gedaan op een bouwplaats bij de oude school, worden er lang verzwegen geheimen geopenbaard en komen oude twisten boven water, en blijkt het rustige, ooit onschuldige en in zichzelf gekeerde dorpje een duistere en inhalige kant te hebben.

Recensie
Graham Norton is geboren in Dublin, is acteur, komiek en bij het grote publiek vooral bekend als presentator. Met name de Graham Norton Show die al vanaf 2007 op televisie te zien is, is een groot succes, met name door de internationale bekendheden die er komen en de humorvolle manier waarop Graham Norton de show host.

Wat mij betreft gaat Graham Norton nu ook bekend worden als schrijven van een hele reeks boeken! Zijn eerste boek, Bewaring, vond ik echt geweldig goed. De humor die Norton in zijn televisieoptredens laat zien, zit door het hele boek heen, zowel in de zinnen die geschreven (en prima vertaald) zijn, als in de plot van het verhaal.

De personages in het kleine dorpje Duneen, waar het boek zich afspeelt, ontwikkelen zich prima gedurende het boek. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard en hun verhaallijnen worden goed uitgediept.

De rode draad in het boek Bewaring, is de ontdekking van een lichaam bij bouwwerkzaamheden. Direct gaat de roddelmachine in het dorp werken: er heeft ooit een jongeman op de boerderij gewoond waar nu de bouwwerkzaamheden zijn, die zomaar ineens met de bus vertrokken is en nooit meer is teruggekeerd. Al snel blijkt dat er een aantal dames zijn die meer informatie over deze jongen hebben. Zou deze jongeman iemand hebben vermoord en er toen vandoor zijn gegaan? Of… is hij degene die daar opgegraven is?

De enige politieagent van het dorp heeft de tijd van zijn leven. Ineens is hij belangrijk. Hij praat met mensen, mensen nemen hem serieus. Zijn leven neemt een onverwachte en welkome wending. Maar dan… aan het eind van het eerste deel van het boek, blijken de stoffelijke resten niet van Tommy, de met de bus verdwenen jongeman, en zijn ineens al de gesprekken in het dorp, alle intriges, alle geheimen die aan het licht zijn gekomen èn de nieuwe positie van politieman PJ verleden tijd. Er valt niets meer te onderzoeken of te verklaren.

Gelukkig is er nog een tweede deel in dit boek en in deze tweede helft gaan we vrolijk verder. Hoe, dat vertel ik niet, het plot moet je gewoon zelf ontdekken. Aan het eind van het boek wordt alles een beetje te snel (naar mijn zin) afgerond, maar verder vond ik dit echt een geweldig boek, waar ik enorm van heb genoten en wat ik iedereen aan kan raden!

Bewaring – Graham Norton
Paperback, 272 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …