Voedingstips voor de gezondheid van jouw baby

In de eerste zes maanden bestaat de voeding voor een baby voornamelijk uit melk. Na deze periode heeft de baby behoefte aan andere voedingsstoffen. Dan komen er ook andere toevoegingen bij kijken zoals vitamines of vast voedsel. Deze omschakeling kan voor sommige moeders soms best lastig zijn. Aan de hand van enkele vragen willen we kersverse Trotse Moeders helpen om de eerste periode met de kleine door te komen als het gaat om het geven van eten.

Heeft mijn baby extra vitamines nodig?
Wanneer je jouw baby voedt met melk uit de fles of door middel van borstvoeding, dan kan je er zeker van zijn dat hier voldoende voedingsstoffen en vitamines in zitten. Echter zijn er ook gevallen dat baby’s een tekort aan vitamine D en vitamine K hebben en dus niet voldoende binnen krijgen. Deze twee vitamines zitten vaak niet in moedermelk of in gewoon melkfles. Waarom zijn deze vitamines zo belangrijk?

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling van een baby. Door een gebrek aan deze vitamine kan het voorkomen dat het bloed niet goed circuleert door het lichaam. Vitamine D is nodig voor een goede botontwikkeling waardoor alles goed gaat groeien en de juiste vorm krijgt. Merk je dat er een vitaminegebrek is bij jouw baby? Probeer dan om extra supplementen te halen voor jouw baby, want er zijn speciale vitamines voor kinderen die helpen om het gebrek te compenseren. Op die manier krijgt jouw kleintje alsnog de juiste hoeveelheden in het lichaam.

Wat voor voeding moet ik mijn baby geven na de borstvoeding?
Vanaf 4-5 maanden is het mogelijk om jouw baby, naast moedermelk of gewone melk uit de fles, kleine hapjes te geven met andere voeding. Belangrijk is dat je niet direct teveel geeft, maar dat je dit langzaam opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan kleine hoeveelheden gepureerd fruit, groente of bijvoorbeeld geprakte aardappel. Vanaf zes maanden kan je de melk langzaam inwisselen voor vaste voeding.

Kan ik borstvoeding geven wanneer ik vegetariër of veganist ben?
Voor zowel de moeder als de baby geldt een grotere kans op een tekort aan vitamine B12 wanneer ze vegetarisch zijn. Een tekort aan vitamine B12 komt voornamelijk voor bij veganisten, omdat ze ook geen zuivelproducten eten. Om dit te onderzoeken is het goed om even langs de huisarts te gaan. Dit kan je namelijk snel laten testen waardoor je ook direct weet of jij of de baby een extra supplement nodig heeft.

Niet alleen een tekort aan Vitamine B12 kan een groot probleem vormen, ook de kans op een tekort aan ijzer is erg groot. IJzer komt voornamelijk uit vleselijke producten, maar een veganist moet dan op een andere manier aan haar juiste hoeveelheid ijzer komen. Probeer daarom zoveel mogelijk andere producten te eten waar het lichaam ijzer uit haalt, waaronder volkorenbrood, ontbijtgranen, aardappelen, groente en noten. Zeker bij kleintjes is voldoende ijzer erg belangrijk.

Rond de vijf maanden mag een baby al langzaam wat vast voedsel nemen. Een vegetarisch dieet is dan uiteraard geen probleem want de baby kan veel voedingsstoffen gebruiken uit fruit en groente. Vanaf negen maanden is het mogelijk om de baby zuivelproducten te laten nemen.

Mocht je veganistisch zijn en je wilt jouw baby ook geen dierlijke producten laten eten? Bespreek dit dan goed met de huisarts en eventueel met een diëtist. Daarmee weet je zeker dat je op de juiste manier handelt.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Gierst met rode paprika [slowcooker-recept]

Sinds een korte tijd,hebben we een slow cooker in huis. Voor ons een totaal nieuw …

Share
Share