Mindfulmama

Welke moeder herkent het niet: een huilend kind in de supermarkt terwijl je al haast hebt, tien minuten te laat omdat de melk omgevallen is tijdens het ontbijt, een telefoontje van de creché vlak voor een vergadering dat je kind ziek is? Hoe blijf je vervolgens relaxed in de supermarkt? Of tijdens het ochtendritueel?

Mindfulmama leert je hoe je meer ontspannen om kunt gaan met de dagelijkse hectische en onverwachte momenten. Door de praktische tips en oefeningen leer je mindfulness toe te passen in je leven als moeder. De vele verhalen van moeders in dit boek zorgen voor een feest der herkenning. Paniek en stress zijn niet langer nodig, met mindfulmama wordt het moederschap een stuk eenvoudiger!

Iris Bouwman is tekstschrijver en moeder. Ze schrijft regelmatig voor de opvoedbladen en voor TrotseMoeders.nl. Daarnaast is ze ervaringsdeskundige op het gebied van mindfulness.

Recensie
Mindfulmama is een boek die elke moeder zou moeten lezen. Want als je moeder bent, moet je continu inspringen op onverwachte situaties. Sta je bijvoorbeeld op het punt om de deur uit te gaan, heeft je kind ineens een poepluier. Of de schoenen staan ineens niet meer op hun plek, omdat één van de kinderen er mee heeft gespeeld (en die weet niet meer waar hij ze heeft neergelegd…) En zo zijn er nog veel meer situaties die zich regelmatig voordoen, waardoor je als moeder zijnde in de stress kunt schieten.

Zelf ben ik altijd ruim op tijd klaar, voordat we naar school moeten. Maar toch moeten we 9 van de 10 keer ineens haasten, omdat er weer wat tussenkomt. Een boze bui, een poepluier, een dochtertje die een beker melk over haar hoofd heen gooit (en dus onder de douche moet), er is bijna altijd wel iets waardoor ik toch weer in de stress schiet om op tijd op school te kunnen komen. Elke keer neem ik me weer voor om dan niet te gaan mopperen, maar dat lukt me lang niet altijd. Ik hoop dat ik met het boek Mindfulmama op de goede weg ben.

Er staan in elk geval veel goede tips in, waar ik wat aan kan hebben. Ik ga zeker mijn best doen, om wat met deze tips te doen. Het zal niet direct in mijn systeem zitten, om situaties te nemen zoals ze zijn én daar goed op inspringen. Maar ik weet zeker dat dat binnen een paar weken gaat lukken. Voortaan leef ik in het nu. Ik neem dingen zoals ze zijn en probeer daar goed mee om te gaan. Daarbij mag ik me voelen, zoals ik me voel, maar ik los het (onverwachte) probleem/situatie op een goede manier op. Ook ga ik proberen om op mijn ademhaling te letten, tijdens stressvolle momenten. Moet nog kijken hoe dat gaat uitpakken, maar niet voor niets doen veel mensen dat al.

Wat ik ook erg leuk en handig vond om te lezen, is een schema met wat je van kinderen op een bepaalde leeftijd mag verwachten. Hier staat bijvoorbeeld in dat kinderen  van 3-5 jaar zichzelf kunnen aankleden en tafel dekken/afruimen. Natuurlijk gaat het 3x sneller als je het zelf doet, maar door kinderen zulke taken te geven, kunnen ze ook hun verantwoordelijkheidsgevoel beter ontwikkelen. Daar komt bij dat je jezelf er op den duur een groot plezier mee doet, omdat je ze dan niet meer overal mee hoeft te helpen.

Mindfulmama zal ik voorlopig nog vaak uit de kast pakken. En over een paar weken ben ik vast en zeker ook een echte mindfulmama. De vele duidelijk beschreven tips én de vele herkenbare situaties zorgen ervoor dat Mindfulmama een echte aanrader is.

Praktisch boek, paperback en digitaal, 154 pagina’s, Het spectrum

 

Lees ook
Als een moeder
Turbomama
Hoe krijgt ze het voor elkaar

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Mindfulness – Gill Hasson (pocketboek)

Heb je het gevoel dat het leven aan je voorbij raast? En kost het moeite …

Share
Share