De jonge sporenzoeker

Wie heeft er nooit over gefantaseerd om het spoor van een wild dier te volgen en zo achter al zijn geheimen te komen? In de sneeuw, op de velden of in het bos: overal in de natuur laten kleine en grote dieren hun sporen achter. Afdrukken van klauwen, platgetrapt gras, gebroken hazelnoten, knaagsporen op een boomstronk… Wie goed kijkt, ziet overal dingen die je van alles vertellen over het dier dat is langsgekomen. Was het een zwijn? Een reekalfje of een volwassen ree? Een verschrikkelijke sneeuwman misschien…?

In dit boek, vol met mooie tekeningen en leuke weetjes, lees je niet alleen hoe je al deze sporen kunt vinden en begrijpen, maar ook hoe je ze kunt bewaren! Zo kun je je eigen verzameling aanleggen van de dierensporen die je buiten vindt.
Een heerlijk boek voor kinderen die van de natuur én van dieren houden!

Recensie
De jonge sporenzoeker is een informatief boek over de natuur en leert je alles over de voetsporen en gebruiken van veel dieren. Gelukkig niet over groot wild zoals leeuwen en tijgers, maar gewoon over dieren die wij hier in Nederland kunnen aantreffen in de bossen, op het veld, maar ook gewoon in de achtertuin. Spinnen, wespen en bijen kom je natuurlijk ook in de tuin tegen, al is het te hopen dat het wespennest daar niet zit. Maar het boek leert je bijvoorbeeld wel dat je sommige spinnen alleen al aan het spinnenweb kunt herkennen.

Handig is dat het boek je een paklijst geeft wat je mee moet nemen als je echt op onderzoek uit gaat in bijvoorbeeld de bossen. Het vertelt je waar je het beste kunt beginnen om een spoor op te zoeken en laat je zien welke herkenningspunten bepaalde dieren achter laten. Praktisch –  ook voor ouders – want mijn dochter vraagt soms wel van welk dier een bepaalde pootafdruk is of welk dier een boom heeft beschadigd. Vaak komt het dan neer op een inschatting van wat voor soort dier het geweest kan zijn, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel daarover uit mijn hoofd weet. Met dit boek erbij kunnen wij het samen opzoeken en dat is wel heel erg leuk natuurlijk!

In de jonge sporenzoekerleer je niet alleen over de pootafdrukken, maar bijvoorbeeld ook over wat een dier eet en hoe je voedselresten kunt herkennen. Ook worden er pagina’s besteed aan poeponderzoek, zodat kinderen (eventueel met hun vader en moeder) kunnen onderzoeken van welk dier de drollen of keutels afkomstig zijn. Iets waar je als ouder wellicht misschien liever voorbij loopt, maar wat kinderen vaak reuze interessant vinden, al was het maar omdat ze weten dat papa en mama het vies vinden!

Zelf zie ik mij nog niet in het bos lopen met een emmertje gipspoeder en water om zo een gipsafdruk van een spoor te maken, maar voor de liefhebbers die dat wel leuk vinden om te doen, staat er wel een stapsgewijze beschrijving bij hoe je dit moet doen.
Kortom, de jonge sporenzoeker is een boek die veel informatie bevat en je blik eerder laat vallen op sporen van wild. Absoluut een aanrader voor alle natuurliefhebbers!

De jonge sporenzoeker – David Melbeck
Informatief, hardcover, 64 pagina’s, Tirion
Bestel dit boek hier via Bol.com

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …