Vind ik leuk?!

En boek als Vind ik leuk?! met op de cover de tekst “Bridget Jones met een rafelrandje” zou ik zelf niet snel oppakken. Maar toen ik de eerste pagina’s las, boeide het me meteen. Ik verwachtte een ontspannen , voorspelbaar boek, lekker om te lezen, maar het bleek veel meer dan dat!

Het verhaal
Iedereen trouwt, krijgt baby’s, koopt huizen.
Timelines vol succes. Maar niet voor Tori… Gelukkig.

En ineens ben je dertig. Je tijdlijn is een lange opsomming van aanzoeken, zwangerschapsaankondigingen en foto’s van pas gekochte huizen. Dertig worden lijkt wel een stoelendans: zodra de muziek stopt, kiest iedereen de dichtstbijzijnde plek om zich te settelen met iemand die toevallig ook aan het spel meedoet.

Maar Tori niet. Ze heeft al aardig wat bereikt voor haar dertigste: een bestseller op haar naam en duizenden fans, online en offline. Maar haar best-wel-oké vriendje is eigenlijk heel saai. En wanneer haar beste vriendin ook opeens verliefd wordt, begint Tori te twijfelen. Tori vult haar dagen met twitteren, YouTube en bedenken waarom iedereen – behalve zij – voor dit huisje-boompje-beestje-ideaal lijkt te gaan. Zijn ze bang de boot te missen? Of is zij degene die de memo heeft gemist? Als iedereen om je heen hetzelfde doet, en de klok keihard tikt, wat doe je dan?

Mening
Dit boek verraste me echt! In het begin leek het allemaal op een boek vol humor met een zeer voorspelbaar verhaal, maar gaandeweg het boek bleek er toch veel meer in te zitten. Niet dat er iets mis is met een boek wat je lekker ter ontspanning leest, maar dit boek zette me echt aan het denken!

Er is veel te doen over de impact van sociale media, over de ‘buitenkant’ die iedereen ziet, de “vind ik leuk” kant. Persoonlijk vind ik dat niet zo’n probleem, ik deel nu eenmaal liever een foto waarop mijn kinderen samen aan het knutselen zijn dan dat ik er een zou maken / delen waarop ze ruzie hebben (in dat geval heb ik niet eens tijd om een foto te maken 😉

Voor sommige mensen, vaak jonger dan ik, is de wereld van Instagram en Facebook veel belangrijker en zijn grote aantallen likes iets waar je vrolijk van wordt, zelfverzekerd misschien. Vind ik leuk?! laat je meekijken in het leven van Tori, die bekend is geworden door een boek over haar leven voor haar dertigste waarin ze “ineens het licht zag” en daardoor een inspiratiebron is voor anderen. Maar inmiddels is Tori 30+ en zijn de zaken waar ze een ‘like’ voor krijgt niet meer de dingen die echt bij haar passen.

Het duurt lang voor ze precies doorheeft hoe dat allemaal in elkaar zit, vooral omdat een van de factoren waar ze ‘likes’ op krijgt, de relatie met haar vriend is. Die relatie is erg goed beschreven, ik neig ertoe te denken dat Holly Bourne in haar directe omgeving, misschien in haar werk als therapeute, te maken heeft gehad met een narcist zo subtiel weet ze te omschrijven hoe lastig het is om precies te weten waarom het niet goed voelt!

Het boek is heerlijk om te lezen, vol humor door de zelfspot die de hoofdpersoon heeft (het boek is in ik-vorm geschreven). Ook de andere belangrijke personen in het boek, komen goed tot uiting. De situaties zijn komisch en herkenbaar (tot op zekere hoogte) en wat alle negatieve berichten in de media, en alle dwingende campagnes en ‘zelfhulpboeken’ die ik voorbij zie komen, niet hebben kunnen bereiken, is met dit boek wel gelukt: ik ga zelf nadenken over de rol die Sociale Media in mijn privé leven speelt.

Daarom moet je het boek natuurlijk niet lezen, maar voor mij was het een mooie extra. Wat mij betreft is dit echt een prima boek, vlot geschreven met een paar mooie thema’s die niet zwaar opgedrongen worden. En met veel momenten waarop ik smakelijk heb gelachen!

Vind ik leuk?! – Holly Bourne
Paperback, 335 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …

Share
Share