Zwanger en vocht vasthouden

Veel zwangere vrouwen houden in hun zwangerschap in meerdere of mindere mate vocht vast, vooral in handen en voeten. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Mocht het ineens optreden, en heb je daar verdere klachten bij, neem dan contact op met de verloskundige. Zeker als je weet dat je bloeddruk aan de hoge kant is.

Let er op wanneer de klachten het ergst zijn. Slaap je bijvoorbeeld met je handen gevouwen, dan kan het vocht uit je handen niet weg, en zul je wakker worden met dikke handen die prikkelen en tintelen. Je handen spalken voor je gaat slapen, bijvoorbeeld met polsbeschermers zoals ze met skeeleren worden gebruikt, kan dan een oplossing zijn.

Heb je vooral aan het eind van de dag last van dikke benen/voeten, neem dan ’s middags even de tijd om te gaan liggen. Alleen door te gaan liggen krijgt je lichaam de kans om het vocht af te voeren. Gaan zitten met je benen omhoog is geen goede keus. Je knelt dan de vaten af in de liezen, waardoor het vocht nog steeds niet weg kan. Veel drinken om je lichaam door te spoelen is ook nu belangrijk. Ga vooral niet minder drinken!

Tip: brandnetels helpen als vochtafdrijvend middel, het bloed te zuiveren en gifstoffen uit te scheiden. Je kunt dit als thee verkrijgen.

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
Tips bij brandend maagzuur

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Ontharen tijdens de zwangerschap? Wat is mogelijk?

Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Je kan bijvoorbeeld ineens haargroei …

Share
Share