Waterwratjes: Wat moet ik doen?

Wie kinderen in de basisschoolleeftijd heeft, komt er vaak vroeg of laat een keer mee in aanraking: waterwratjes. Als je als ouder ontdekt dat je kind waterwratten heeft, wil je natuurlijk graag weten wat je daar mee aan moet. Veel vragen spoken waarschijnlijk door je hoofd. Moet ik er mee naar de dokter, of niet? Is het besmettelijk? Hoe kom ik er zo snel mogelijk van af? Met dit artikel hoop ik een de belangrijkste vragen weg te nemen bij de moeders of vaders die met dit euvel te maken hebben.

Wat zijn waterwratten?
Waterwratten worden ook wel bolhoedwratjes genoemd en worden veroorzaakt door een virusinfectie. Oorzaak is een besmetting met het molluscum contagiosum virus dat behoort tot de groep van pokken-virussen. Alhoewel het hier gaat om een besmettelijk virus dat langdurig kan aanhouden, is het geen ernstige aandoening. De wratjes kom je vooral tegen bij kinderen in de leeftijdsgroep tot vijf jaar. Oorzaak hiervan is dat jonge kinderen nog niet voldoende afweer hebben voor dit virus. Bovendien hebben juist jongere kinderen veel en intensief contact door met elkaar te spelen. Vooral als waterwratjes zijn open gekrabd is de kans op besmetting erg groot.
Het virus dat waterwratten veroorzaakt is hardnekkig doordat het zich in de huidcellen nestelt en deze laat groeien. Het is een slim virus dat het lichaam stofjes laat aanmaken die het afweersysteem eigenlijk voor de gek houden. Het is een kwestie van wachten tot het afweersysteem het virus door heeft en het zo overwint. Dit kan echter wel zes tot twaalf maanden duren!

Hoe zien waterwratten eruit?
Waterwratjes zijn bolvormige pukkeltjes die in grote variëren van 3 tot 10 mm. Ze zien er  doorschijnend (huidskleur) of  wit uit, soms glanst de huid van de bultjes. Het oppervlak van de bultjes is vaak wat vlak, of er zit zelfs een klein deukje in. Ze komen voornamelijk voor op de romp, armen en benen. Opvallend is dat ze vaak in groepjes bij elkaar staan, waardoor je één groot oppervlak met wratjes krijgt.

Wat moet ik doen?
Besmetting zien te voorkomen is eigenlijk het beste wat je kunt doen. Aangezien de grootste kans op besmetting is als de wratjes open zijn, moet je dit proberen te voorkomen. Heeft je kind last van jeuk dan kun je bijvoorbeeld Kamillosan crème gebruiken om de jeuk te stillen. ’s Nachts kun je krabben voorkomen door de wratjes af te dekken met bijvoorbeeld een pleister, verbandje of pyjama met lange mouwen te laten dragen. Dep de huid rondom de wratjes droog na het douchen of zwemmen. Wrijven kunnen de kwetsbare huid van de wratjes snel beschadigen, waardoor het vocht van de wratjes vrij komt.
Zijn er open wratjes dan doe je er verstandig aan de huid te desinfecteren met bijvoorbeeld Betadine. Dit om te voorkomen dat er bacteriën zich kunnen nestelen in de open wondjes. Wanneer je kind geen last heeft van de waterwratjes kun je het beste er gewoon niets aan doen. Misschien niet echt leuk omdat je het liefst de wratten zo snel mogelijk wilt laten verdwijnen, maar wel de beste oplossing.

Kan de dokter ze niet weghalen?
Uiteraard kunnen waterwratjes – net zoals andere wratten – ook weggehaald worden door een arts. Deze lepelt ze dan uit. Echter is dit niet geheel pijnloos en gezien de onschuldige aard van de kwaal, is dit in de meeste gevallen af te raden. Voor kinderen kan deze behandeling (ondanks verdovende crème die van te voren op de wratten wordt aangebracht) traumatisch zijn.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Corona en kinderen

Er wordt veel gepraat over het Coronavirus. Niet alleen in de media, maar ook op …