- Baby’s zijn gevoelig voor kou.
- Laat een baby nooit in een onverwarmde kamer slapen. Een kamertemperatuur tussen 18°C en 20°C is ideaal.
- Als je met je baby de kou in gaat, pak je baby dan goed in, vooral het hoofdje, de oren en handjes en voetjes.
- En geef je baby regelmatig te drinken!
- Het huidoppervlak van een kindje is relatief groter dan van een volwassene en daarom verliest een baby sneller zijn lichaamswarmte.
TIPS
Temperaturen waarbij een volwassene zich nog prettig voelt, kunnen voor een kind te koud zijn. Daarbij geldt: hoe kleiner, hoe kwetsbaarder.
Daarom een aantal tips voor je baby en de kou. Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet regelen.
- Een kwart van de lichaamswarmte van je baby gaat via het hoofdje verloren, dus een mutsje (bij vrieskou zeker tot over de oren!) is een must
- Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een voetenzak.
- Net als bij volwassenen houden meerdere dunne lagen kleren over elkaar de lichaamswarmte beter vast.
- Gebruik altijd een regenhoes tegen de regen. Als je baby nat wordt, koelt je baby sneller af. En daardoor wordt je baby gevoeliger voor ziektes als verkoudheid. Zorg dat je deze regenhoes altijd bij je hebt.
- Natte kleren versnellen het verlies aan lichaamswarmte, dus kindjes altijd snel verkleden en goed drogen na regen, natte sneeuw of overmatig zweten.
- Buiten spelende kinderen moeten waterdichte laarsjes aan.
- Kleintjes niet te lang in de kou! Ze kunnen nog niet tegen een lange tijd kou, hoe goed ze ook ingepakt zijn. Ga daarom niet zonder reden al te lang buiten lopen. Probeer af en toe even een pit-stop te maken op een warmere plaats.
- Smeer het gezichtje van je baby of kindjes in met een vette crème (niet op waterbasis!) en bescherm zo het tere huidje. Gebruik een crème die speciaal voor het baby/kinderhuidje gemaakt is.
- Bij wintersport is niet alleen de kou een bedreiging voor kinderen. De zon, zeker wanneer die door sneeuwmassa’s wordt teruggekaatst en bijna dubbel zoveel ultraviolette straling heeft op kinderhuid en kinderogen, is een sterk verhoogde kans op zonnebrand van de tere kinderhuid. Smeer dus zonnebrandcrème, beschermende kleding en een muts met zonneklep meenemen.
- Droge huid is ook voor kinderen een nauwelijks te vermijden winterprobleem. Vaak ligt de oorzaak bij een te lage vochtigheidsgraad in huis, vooral door CV. Extra waterverdamping en een goede babylotion na het badje kunnen veel problemen voorkomen. Hoe minder zeep je gebruikt tijdens het baden, hoe minder last het kindje van een droge huid heeft.
- Zorg ervoor dat je niet stil staat bij gure wind met de kinderwagen recht in de wind gericht. Draai je kinderwagen zo dat je baby geen last heeft van de wind.
- Kap omhoog! Bijna iedere kinderwagen en buggy heeft een kap die je omhoog kunt doen. Deze beschermt je baby tegen de wind die van de zijkanten en van boven komt.
- Pas op met binnen-buiten-binnen-buiten. Natuurlijk wil je ook lekker kunnen winkelen met je baby als het wat kouder is. Maar pas op voor die wisselende temperaturen. Zorg ervoor de je de winterzak even openritst als je naar binnen gaat.
- Geef je baby regelmatig te drinken.