Brammetje Baas: verslag van de theatervoorstelling

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-5In het knusse theater Achterom in Hilversum gingen we kijken naar Brammetje Baas. Deze theatervoorstelling van Van Engelenburg theaterproducties is gebaseerd op het verhaal van Tamara Bos, wat ook verfilmd is. Mijn kinderen, die alle drie mee gingen, zijn bijna 9 (tweeling j/m) en ruim 11 (jongen).

Wanneer de voorstelling begint komt “Brammetje” op, met een heleboel spullen, die her en der belanden. Later, wanneer het al een behoorlijke puinhoop is, tot grote hilariteit van de kinderen in het publiek, komt de tegenspeelster van Brammetje op: Pippa Poppeling, een serieus meisje die met haar cello denkt een concert te komen geven. Pippa, gespeeld door Maria Noë, kan niet goed tegen alles wat niet gaat zoals het hoort: de chaos op het podium en de chaos in het gedrag en de gedachten van Brammetje.

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-7

Brammetje (gespeeld door Robbie Aldjufri) heeft echter geen chaos in zijn hoofd. Zijn gedachten volgen elkaar gewoon enorm snel op. Hij springt als het ware van de ene gedachte naar de andere, maar er zit wel verband in. Omdat anderen dat verband niet kunnen zien (zij kunnen het proces in zijn hersenen uiteraard niet volgen), snappen ze niet veel van Brammetje, denken ze dat hij niet oplet, vinden ze het lastig dat hij niet kan stilzitten en vinden ze hem vooral lastig.

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-1

Zelf heb je ook wel eens dat je ineens ergens aan denkt. Wanneer je je afvraagt hoe je bij die gedachten komt, kun je soms terugdenken tot waar je eerst aan dacht, een keten van samenhangende ‘sprongetjes’. Bij mensen met ADHD gaan die sprongetjes razendsnel. Kinderen hebben nog geen controle over dit proces en kunnen zich moeilijk concentreren wanneer hun gedachten gaan ‘springen’ of ‘rennen’. Het lijkt voor veel mensen opzet en dat geeft irritatie.

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-3

Deze theatervoorstelling geeft wèl inzicht in dit snelle proces in de hersenen van kinderen met ADHD. En wanneer je goed oplet, is het een mooi en creatief proces. Brammetje komt op schitterende ideeën, denkt door bij dingen die wij vanzelfsprekend vinden en is enorm creatief. Hij doet zijn best, zijn uiterste best, maar aanpassen, stil-zitten, luisteren zijn dingen die niet samengaan met de snelheid van zijn denkprocessen.

Schrijnend is de scène waarin Brammetje het liefst weg zou vliegen in zijn raketbus. Het maakt de voorstelling niet zwaar voor kinderen, een raketbus is immers fantasie, maar het is hopelijk een eye-opener voor de mensen die nog steeds denken dat ‘drukke kinderen’ alleen maar lastig willen doen!

De voorstelling wordt prachtig geacteerd. Hoewel ik denk dat oudere kinderen en volwassenen beter het verhaal kunnen begrijpen, zat het voornamelijk jongere publiek zich enorm te vermaken. Je kunt dus prima met kinderen van allerlei leeftijden naar deze voorstelling. Jonge kinderen vinden de grapjes en de acrobatiek vast leuk, wat oudere kinderen herkennen ongetwijfeld iets van zichzelf of van iemand uit de klas. En ook volwassenen zullen hopelijk herkenning vinden in deze theatervoorstelling van Brammetje Baas en voor zover het er nog niet was, begrip voor kinderen die ‘anders’ zijn en waarvan verwacht wordt dat ze zich aanpassen.

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-2

Ik was erg onder de indruk van de voorstelling. Anderhalf uur lang energiek en vol overtuiging acteren, springen, rennen, muziek maken en zingen, fantastisch. Ik hoop dat heel veel mensen naar deze voorstelling gaan kijken, het is echt genieten voor (groot)ouders èn voor kinderen. Aanrader!

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-9

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-8Na de voorstelling werden alle kinderen verrast met een workshop SnoepSushi maken. Een cadeautje van Theater Achterom, die helaas de deuren moet gaan sluiten binnenkort. Jammer, want een voorstelling als Brammetje Baas, met zoveel interactie met het publiek, komt het best tot zijn recht in de ontspannen sfeer van een omgeving als Theater Achterom (hoewel ik hoop dat ze ook de grotere podia gaan bereiken).

Mijn drie kinderen hebben genoten van deze voorstelling. Ze vonden hem erg grappig! En na afloop mochten ze de twee acteurs een hand geven, en ook de meegenomen knuffels kregen een hand, dus hun dag kon niet meer stuk 😉

Voorstelling: Brammetje Baas
Producent: Van Engelenburg Theaterproducties
Speellijst, klik hier >>>>

brammetje-baas-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-1

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Social Squad maakt er een feestje van in het theater

 3 zeer populaire social creators/TikTokkers Anique Dreamon, Emma Keuven en Jesse van Wieren nu in …

Share
Share