Het boek van vergeten woorden – Pip Williams

Esme wordt geboren in een wereld van woorden. Moederloos en onbedwingbaar nieuwsgierig brengt ze haar tijd door in een schuur waar haar vader en een team toegewijde mannen woorden verzamelen voor de allereerste Oxford English Dictionary. In een houten koffer van haar vriendin Lizzie verzamelt ze woorden die verkeerd gesorteerd, weggegooid of genegeerd werden en ze geeft ze een plek in haar eigen boek van vergeten woorden. De woorden helpen Esme de wereld beter te begrijpen. Een betoverend boek over de kracht van woorden.

Waar gaat het over?

Het boek van vergeten woorden draait volledig om de hoofdpersoon Esme Nicoll. Het begint met haar als vijfjarig meisje. Haar vader is lexicograaf en heeft een briefje met daarop de naam van haar overleden moeder. De betekenis ervan staat erop en Esme wil het lezen, maar hij gooit het in het vuur, waar zij het probeert te redden. Elke dag van haar jonge leven is Esme te vinden in het scriptorium, waar haar vader werkt, totdat er op een dag en nieuwe medewerker verschijnt.

Sommige woorden zijn belangrijker dan andere – dat is wat ik leerde tijdens mijn jeugd in het scriptorium. Maar het heeft heel lang geduurd voordat ik begreep waarom.

Meneer Crane vindt het scriptorium geen plek voor kinderen en steekt dat niet onder stoelen of banken. Voordat hij er kwam werken verzamelde Esme de papieren – met een woord erop – die werden weggegooid of kwijtraakten onder tafel. Deze gevonden woorden mocht ze bewaren in de houten koffer van haar vriendin Lizzie en kon er jarenlang woorden in verzamelen. Ze kerfde in het hout: Het boek van vergeten woorden. Steeds weer kwamen er nieuwe briefjes bij. Nadat meneer Crane kwam werd ze keer op keer verschuldigd van diefstal. Ze bracht haar dagen niet langer door in het scriptorium.

Het boek van vergeten woorden

Esme wordt naar kostschool gestuurd, maar is daar niet op haar plek. Gelukkig heeft haar vader dat door en hij haalt haar terug. Al snel gaat zij ook aan het werk in het scriptorium en wordt ze assistente. Op een dag wordt bekend dat er een woord kwijt is, een woord dat jaren geleden niet is gepubliceerd en wel in het woordenboek had moeten staan. Dat woord ligt toevallig in de koffer van Lizzie; het boek van vergeten woorden. Niemand komt erachter, maar Esme weet dat ze voorzichtiger moet zijn. Ze begint met het verzamelen van eigen woorden, woorden die ze verzamelt via anderen.

Ik vroeg me vaak af op wat voor soort blaadje ik geschreven zou worden als ik een woord was. Vast en zeker iets wat te lang was. Waarschijnlijk van de verkeerde kleur. Een stukje papier dat niet helemaal paste. Ik was bang dat ik misschien wel nooit mijn plek in de vakjes zou vinden

Recensie

Allereerst: wat een prachtige cover. Ik weet dat je een boek daar niet op mag beoordelen, maar een boek als deze kan ik onmogelijk op zijn plek laten liggen in een winkel, die moet ik oppakken en openslaan om te lezen.

Dat gezegd hebbende: ik hou van dit verhaal. Het is geweldig! Het is mooi geschreven. Het is boeiend. Het is leerzaam. Het is intrigerend. Ontroerend. Ik ben er zo enthousiast over dat ik alles op tafel zou willen gooien om je aan het lezen te krijgen. Als er één roman is dat je zou moeten lezen dan is het deze wel. Geschiedenis en fictie worden op sublieme wijze met elkaar verweven en het is leuk om te lezen hoe de maak van de Oxford English Dictionary tot stand is gekomen. Het is in niet te vergelijken met de snelheid waarmee woordenboeken op dit moment gemaakt worden. Dit geld ook voor de boekdrukkunst. Fascinerend!

Je kunt het boek hier bestellen >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …

Share
Share