Tafelklets

Screenshot 2014-06-02 at 08.58.33We dromen er allemaal wel eens van: de avondmaaltijd als gezellig samenzijn met het gezin. Iedereen zit op tijd aan tafel, we voeren leuke gesprekken en we eten ons bord leeg….

Recensie

Ik droom er ook regelmatig over… over van die “BlueBand” maaltijden, gezellig allemaal samen eten, iedereen vertelt wat over de dag, over wat hem/haar bezighoudt en er wordt geluisterd, gelachen en gegeten. De realiteit is soms anders, in ons gezin zelfs meestal anders….

Ik heb een aantal mannelijke gezinsleden, (twee kinderen en één volwassene) die het moeilijk vinden om een volledige maaltijd op hun stoel te blijven zitten. Ik heb een dochter, die erg veel moeite heeft met het leegeten van haar bord en eigenlijk zelfs al met het beginnen van het leegeten van haar bord. Screenshot 2014-06-02 at 08.39.48Onze ‘gesprekken’ gaan over “hoeveel hapjes nog”, “dit lust ik niet”, “mag ik van tafel”. Herkenbaar?

Het is niet altijd zo hoor, maar echt een hoogtepunt van de dag, is een gezamenlijke maaltijd niet, terwijl ik me daar -voordat ik moeder werd- nou juist zo op had verheugd. Toen ik het persbericht over “Tafelklets” las, dacht ik dan ook meteen dat dit ècht een boek is voor ons gezin.

Tafelklets staat vol aantrekkelijk vormgegeven bladzijden waarop je van alles kunt invullen en waar ook opdrachten op staan. Zo kun je voor iedere dag een nieuwe bladzijde nemen, aangeven wie er aan de maaltijd deelnemen (hiervoor zijn 6 hokjes, allemaal in een eigen kleur) en de tafelgenoten kunnen informatie geven over hun dag, over het eten, over wat ze gezien/gedaan hebben en nog veel meer verschillende vragen en opdrachten beantwoorden en doen, waardoor geen enkele dag aan tafel hetzelfde is.Screenshot 2014-06-02 at 08.41.03

De vragen/opdrachten zijn -zeker met wat hulp- prima te doen voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 3 à 4. Er is ook ruimte om zelf wat op te schijven (ik zet daar meestal wat we eten en in het kort wat we die dag gedaan hebben, zodat het ook een leuk dagboek wordt om later op terug te kijken).

Mijn oudste zoon vindt het maar niks, al die vragen. Maar opdrachten als “met één hand achter je rug je bord leegeten”, slaan dan weer wel goed aan. Mijn jongste zoon kijkt er iedere keer wanneer we aan tafel gaan echt naar uit en komt meestal zelf met het boek aangelopen. Screenshot 2014-06-02 at 08.38.53Mijn dochter is meestal erg stil aan tafel en ik vind het heerlijk dat zij nu ook actief deelneemt aan de opdrachten.

Door sommige vragen ontstaan er zelfs korte tafelgesprekken die ergens anders over gaan dan over het eten wat al dan niet in de smaak valt en het is echt een leuk dagelijks gezinsmoment geworden.

Dus, is jouw gezamenlijke gezinsmaaltijd ook minder idyllisch dan in de televisie-commercials…. probeer dan dit leuke doe-boek en kijk of het ook in jouw gezin de maaltijden gezelliger maakt.

Tafelklets – Michal Janssen
Hardcover, 95 pagina’s, uitgeverij Gezinnig
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2014-06-02 at 08.40.46

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Pizza: elke dag pizza en toch genoeg groenten

Manon van Essen is de oprichter van Magioni: gezonde pizzabodems op basis van groenten. Want …