Drie gouden tips voor de kraamweek

De kraamweek is een mengelmoes van emoties. Aan de ene kant het overweldigende geluk met jouw nieuwe baby, aan de andere kant de pijn, de vermoeidheid en de hormonen die je van het ene uiterste naar het andere uiterste slingeren. Toch worden nieuwe ouders hier (naar onze mening) vaak te weinig op voorbereid. Natuurlijk kan niemand je voorbereiden op de gevoelens die in deze week loskomen, maar het is wel fijn om over enige handvaten te beschikken en enigszins te weten dat je gevoel normaal is. Daarom drie gouden tips om die vermoeiende, pijnlijke, maar oh zo mooie kraamweek door te komen.

1 – Bespreek al je zorgen met de kraamzorg

In Nederland beschikken we over een fantastisch systeem waarbij je als jonge ouders in de kraamweek hulp krijgt van de kraamzorg. Hoe lang dit zal zijn verschilt per persoon. Meestal is dit circa een week, maar het kan ook korter (of langer) zijn.

De kraamzorg is echt een fantastische hulplijn in deze tijd. Zeker wanneer dit je eerste is en werkelijk alles nieuw is. Ze leert je niet alleen om op de juiste manier voor jouw baby te zorgen, maar helpt je ook in jouw herstel. Daarnaast kan je bij haar terecht met al je vragen en andere zorgen. Op die manier beschik je altijd over een deskundige wanneer je die nodig hebt.
Extra tip: heb je een goede band met je kraamzorg en weet je nú al dat er heel wat traantjes gaan vloeien bij het afscheid? Geef haar dan iets extra’s voor de goede zorgen. Denk bijvoorbeeld aan mooie bedankt bloemen. Het is maar een kleinigheidje, maar iets wat iedere kraamzorg kan waarderen en jou het gevoel geeft iets terug te kunnen doen.

2 – Schrik niet van lichamelijk ongemak

Zeker bij je eerste kindje is het soms een beetje schrikken wat een bevalling met je kan doen. Met een beetje mazzel kom je er zonder al te veel kleerscheuren uit. Dat betekent echter niet dat je compleet zonder lichamelijk ongemak verder kunt. Dit begint al wanneer je de allereerste keer opstaat en probeert te lopen. Zelfs zonder de nodige hechtingen voelt het alsof je organen drie keer in de rondte zijn gedraaid en voelt het van onderen heel zwaar. Alsof alles er zó uit zou kunnen vallen. Dit is heel normaal. Wees je ervan bewust dat er in feite ook veel verandert is binnen korte tijd in je lichaam. Je organen hebben ook een flinke opschudding gekregen, je bekkenbodem ís geheel aan de kant geduwd. Dan is het logisch dat je hier ongemak van ervaart. Om over de nodige hechtingen nog maar te zwijgen.

Er zijn echter ook kwaaltjes waar vrijwel nooit over gesproken wordt. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijk zweten. Het voelt alsof je daadwerkelijk kilo’s vocht per nacht kwijtraakt. En dat is misschien ook wel zo. Dit kan heel vies en vervelend voelen, maar gaat uiteindelijk écht over als al het overtollig vocht uit je lichaam verdwenen is. Tot die tijd lekker op een badhanddoek slapen zodat je niet iedere dag het bed hoeft te verschonen.

3 – Doe rustig aan met visite

Die eerste uren na de bevalling heb je misschien het gevoel alsof je alles aan kan. Je zit vol adrenaline en plant direct een aantal bezoekjes van vrienden en familie. Bedenk echter goed dat je je uiteindelijk deze week heel emotioneel en vermoeid gaat voelen. Meestal zo rond de derde á vierde dag. Het is dan ook goed om zo rustig mogelijk te doen. Je wilt niet de hele kraamweek geleefd worden, maar ook gewoon zelf kunnen genieten. Stel eventueel kraambezoek (op de grootouders en broers en zussen na) uit tot na de kraamweek. Zo kunnen jullie eerst zelf goed bijkomen.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Kraamvisite…… ‘gezellig’

Toen mijn oudste was geboren, ging het allemaal prima. Na drie weken liep de borstvoeding …

Share
Share