De zoektocht naar mijn ongelijk

de zoektocht naar mijn ongelijk coverJean-Pièrre van Dam heeft een afspraak met een Anne Floor, een meisje met een eetprobleem. Samen praten zij daarover en proberen ze een oplossing te vinden voor wat schoonheid is. Op het moment dat Anne Floor haar heup toont gaat het mis. JP wordt gezien als een vuns in een steegje met een jong meisje en wordt in elkaar geslagen door hooligans. Anne Floor schrikt en vlucht. Enkele minuten later wordt JP wakker op de koude grond. Daarna volgt een roadtrip. JP ontmoet een zwerver in het park, wordt verward met een Spaanse drugsdealer, rijdt mee met een oversekste taxichauffeuse, komt terecht in een tragisch ongeluk en belandt in de cel.

Recensie:
De zoektocht naar mijn ongelijk is door een man geschreven en dat merk je aan de schrijfstijl. Als het over vrouwen gaat, is de bewoording nogal expliciet. Alles wordt nogal duidelijk verwoord, vooral seksgerelateerde stukken worden op een stoere mannen manier verteld. Daarnaast merk je dat Erwin Troost filosofeert over van alles en nog wat. Dat is in het begin wat wennen, want pratend over het één, denkt hij aan iets anders en betrekt dat in zijn verhaal. Het springt af en toe dus wel van de hak op de tak. Wanneer je daar eenmaal aan gewend bent, leest het boek als een trein.

de zoektocht naar mijn ongelijkJean-Pièrre is een man van zesendertig en heeft afgesproken met Anne Floor, een jong meisje dat hij via internet heeft leren kennen. Ze heeft anorexia en weigert te eten. In haar ogen is ze dik, terwijl ze weet dat de buitenwereld dit anders ziet. Jean-Pièrre (kortweg JP)wil haar helpen. Waarom hij het lot van dit meisje zich zo aantrekt, wordt al snel duidelijk.

Wanneer het tweetal buiten ergens staan te praten over schoonheid, laat Anne Floor haar broek deels zakken. JP begrijpt hoe het er uit moet zien en wil zeggen dat ze de broek omhoog moet doen. Maar de woorden komen niet uit zijn mond en dan komen er een paar hooligans aan. Ze zien een oude “vieze” vent tegenover een jong meisje staan en trekken hun conclusie. Ze verdedigen het meisje en JP moet het ontgelden. Wanneer JP weer bij zinnen komt, is Anne Floor verdwenen. Waar is ze naar toe?

Al snel wordt duidelijk dat Anne Floor niet zijn enige probleem is. JP wordt aangezien voor een vent die de naam Carlos draagt. Kennelijk heeft deze Carlos geen vrienden gemaakt, waardoor hij wordt lastig gevallen door Spaans sprekende heren. Kennelijk is JP typisch iemand die altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is en overkomen hem daardoor de meest bizarre dingen. Op een gegeven moment wordt hij zelfs opgepakt door de politie.

De zoektocht naar mijn ongelijk is een mooi boek dat je zeker tot denken zet. Het plaatst gebeurtenissen uit ons leven in een bepaald perspectief en de auteur weet je met zijn overpeinzingen te triggeren om na te denken over het leven. Ik moest even wennen aan zijn manier van schrijven, maar eenmaal gewend kon ik het boek nauwelijks wegleggen.

De zoektocht naar mijn ongelijk – Erwin Troost
Literaire roman, 278 pagina’s, Uitgeverij Aspekt B.V.
Bestel hier bij Bol.com >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Alibi – thriller van Denise Mina

Denise Mina studeerde rechten aan de universiteit van Glasgow. In 1998 ontving ze de John …