Mr. Stink [recensie]

Screenshot 2014-09-30 at 17.27.59Chloe is heel erg eenzaam. Dan ontmoet ze meneer Stink. Hij is de enige die aardig is tegen haar, ook al stinkt hij een beetje. Meneer Stink heeft een plaats nodig om te wonen en daarom verstopt Chloe hem in het tuinhuis. Chloe heeft dus nu een geheim. En van het ene geheim komt het andere. Het worden hilarische toestanden met meneer Stink in het tuinhuis. En of Chloe’s moeder, die midden in een verkiezingscampagne zit, daar nu zo blij mee is …

Recensie

Het boek stond me al meteen aan: op de cover staat een afbeelding in de typische stijl van Quentin Blake. Ik kan enorm van zijn illustraties genieten. En een boek wat Mr. Stink heet, lijkt me bij voorbaat geschikt voor kinderen die nog in de leeftijd zijn dat er enthousiast over schetengrapjes kan worden gelachen.

Bij het voorlezen, bleek het boek echter nog meer te bieden te hebben dan een voorspelbaar verhaal: er zitten prachtige zinnen in (hulde aan de vertaler, Roger Vanbrabant die de juiste toon heeft weten te vinden om zowel diepzinnige gedachten als humor goed te verwoorden).

Mr. Stink is een zwerver (hij verkiest zelf het woord ‘vagebond’ die enorm stinkt. Niet zomaar een beetje, zoals op de achterkant van het boek te lezen was, maar op het niveau dat een volle koffietent in no-time leeg is wanneer hij er binnenkomt. En zijn hondje, Hertogin, stinkt ook, maar wel wat minder dan Mr. Stink zelf.

Screenshot 2014-09-30 at 17.26.32

Chloe is een eenzaam meisje. Met name de relatie met haar moeder wordt duidelijk geschetst: moeder heeft nauwelijks tijd voor Chloe en wanneer ze tijd heeft “ziet” ze haar dochter niet echt, ze ziet niet waar ze mee zit of wat haar dwars zit en maakt het dan eigenlijk alleen maar erger.

Wanneer Chloe contact krijgt met Mr. Stink, vindt ze ineens iemand waar ze mee kan praten en die haar ècht begrijpt. Kijk maar even naar onderstaande scène uit het boek:

Screenshot 2014-09-30 at 17.27.30

Er staan nog meer mooie stukken in het boek, die echt raken, zoals het stuk waarin de moeder van Chloe haar wiskundeschrift aan flarden scheurt omdat ze er een griezelverhaal in heeft geschreven:

Screenshot 2014-09-30 at 17.26.45

Maar voor de kinderen was het vooral een hilarisch boek, waar enorm om werd gelachen. En uiteraard loopt alles prima af. En dan is het nog Kerst ook…. Ik denk dat ik het in de Kerstvakantie nog een keer ga voorlezen, er zitten namelijk wel degelijk een heleboel mooie boodschappen in dit mooi geïllustreerde en bijzonder grappige boek.

Mr Stink David Walliams
Jeugdboek, hardcover, 224 pagina’s, uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Wie wil er met me trouwen?

In 52 rake miniatuurtjes neemt Bert Staal zowel het huwelijksaanzoek als het verschijnsel contactadvertentie op …