Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

In Barkley Cove, een rustig stadje aan de kust van North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt aangeraakt te worden en lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken geïntrigeerd door haar fascinerende schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Het boek is verdeeld in twee delen en begint met een proloog. In 1969 vinden twee jonge jongens in het moeras, onderaan de brandweertoren, het levenloze lichaam van Chase Andrews.

Daarna gaat het een heel stuk terug in de tijd, naar het jaartal 1952. De zesjarige Kya ziet op een dag haar moeder, met haar mooiste schoenen aan en een koffer aan haar hand, vertrekken uit het moeras. In de weken die volgen vertrekken ook haar broers en zussen; allemaal weg bij hun gewelddadige vader. En bij haar. Zij blijft alleen achter met hem en houdt jarenlang vast aan de hoop dat haar ma ooit weer terugkomt.

Maar dat laatste gebeurt niet en naarmate ze ouder wordt, neemt ook haar verdriet stilletjes aan af. Het moeras wordt steeds meer haar moeder. Toch kan ze haar echte moeder niet helemaal vergeten.

Hij was een bladzij uit de tijd, uitgeknipt en in een plakboek geplakt omdat het alles was wat ze er nog van had.

Op een dag voelt ze zich zo eenzaam dat ze besluit ze de boot van haar vader stiekem mee te nemen en door het moeras te varen. Daar ontmoet ze de oudere Tate. Hij blijkt een oude vriend te zijn van haar broer Jodie.

Ik wist niet dat er zoveel in woorden kon zitten. Ik wist niet dat een zin zo vol kon zijn.

Ze geniet intens van het varen met de boot, maar weet dat het niet altijd stiekem kan. Dus vraagt ze haar vader of ze eens met hem mee mag, vissen in het moeras en dat vindt hij goed. Ze is de eerste keer bang dat hij kan zien dat ze eerder de boot heeft gebruikt, maar als dat al zo is dan zegt er niets over. Haar vader en zij lijken nader tot elkaar te komen en hij lijkt zelfs een heel andere man te worden dan wie hij was toen zijn vrouw en kinderen vertrokken. Maar dan komt er een brief van haar moeder en laat ook haar vader haar in de steek.

Kya voelt zich eenzamer dan ooit, maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Uit twee hoeken om precies te zijn.

Ga zo ver als je kunt, helemaal tot waar de rivierkreeften zingen.

Terwijl de dood van Chase in verschillende hoofdstukken wordt onderzocht, ontvouwt het levensverhaal van Kya zich steeds meer. Ook het verleden van haar ouders wordt zichtbaar en komt ze erachter dat haar leven ook anders had kunnen verlopen. Kya’s verhaallijn wisselt steeds af met die van de moord op Chase. Net zo lang tot de geschiedenis en het heden bij elkaar komen.

Recensie

Normaal gesproken kies ik boeken heel bewust uit op titel, cover en/of flaptekst. Dit keer wilde ik me laten verrassen en las zelfs niet de achterkant goed door. Ik wilde er compleet blanco in, want mijn intuïtie zei me dat ik het moest gaan lezen.

Dit boek is eerder uitgegeven onder de naam: ‘Het Moerasmeisje’, maar draagt nu de naam van een zin uit het boek. Tijdens het lezen ervoer ik verschillende emoties. Het was indringend, verdrietig, betoverd. Het was hartverscheurend en hartverwarmend tegelijkertijd.

Daar waar de rivierkreeften zingen is heel mooi en gedetailleerd beschreven. Bijna poëtisch zelfs.

Ik kon het boek niet wegleggen. Aan het einde van elk hoofdstuk een cliffhanger die ervoor zorgde dat ik doorlas. Een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen en dat omdat ik me eens een keer wilde laten verrassen. Het zal geen verrassing zijn dat ik heel blij ben dat ik naar mijn intuïtie heb geluisterd.

Daar waar de rivierkreeften zingen: belachelijk mooi gewoon!

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
Paperback, 384 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel het boek hier>>>>

About Angela Stegeman

79.angela@gmail.com'
Mijn naam is Angela, ik ben geboren in 1979 (Almelo), echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Inmiddels heb ik vele blogs, column, artikelen geschreven en staan er zo'n zestien boeken met mijn naam erop in de kast. Voorjaar 2020 kwam mijn boek 'Pumps, pillen en popcorn' uit bij Ellessy en voorjaar 2021 komt de roman 'Tijdrit' daar ook uit.

Check Also

Het Laura’s Bakery Kinderbakboek

Laura Kieft is haar hele leven al dol op bakken. Na haar opleiding Commerciële Economie …