De Waal & Baantjer: “Een tip van de Sluier”

dewaalenbaantjer9Baantjer is met de Amsterdamse rechercheur De Cock en Vledder door de televisieserie in  Nederland natuurlijk wereldberoemd.  Hij schreef zo’n 70 De Cock boeken en baseerde zijn  verhalen op de ervaringen die hij zelf als rechercheur aan bureau Warmoesstraat op deed. Voor Amsterdammers gaven de boeken en de televisie programma’s ook nog eens goed de heel herkenbare Amsterdamse sfeer weer en hoewel in de boeken de personages niet in (plat) Amsterdams spraken, hoorde je dat als Amsterdammer natuurlijk wel.

Na De Cock en Vledder maakte Appie Baantjer samen met Simon de Waal, een collega rechercheur, een nieuwe serie met de speurneuzen Opperdoes en Jacob van het bureau Raampoort aan de rand van de Jordaan. Ik las voor Trotse Moeders het alweer negende verhaal (“Een tip van de Sluier“) van dit duo, die na het overlijden van Appie Baantjer in 2010 door de Waal geschreven is. En goed geschreven: toegankelijk, vlot, met veel Amsterdamse (of beter Jordanese) sfeerelementen. Een mooi plot, meeslepend (je blijft lezen) en soms best wel spannend. De boeken lijken quasfeer op ‘Maigret’ en niet bijvoorbeeld de ingewikkelde constructies van Agatha Christie of de actie van James Bond. Maar dat maakt de verhalen sympathiek en menselijk, en zeker niet gekunsteld.

In deze aflevering gaat het om het gezin van een Amsterdamse vastgoedhandelaar Bob Pals die verstrikt is geraakt in het Amsterdamse criminele circuit en met de dood wordt bedreigd en ook zijn gezinsleden worden bedreigd. Met een hoofdrol voor de technisch rechercheur IJsselstein, want mobieltjes en mobiele gesprekken zijn in de bestrijding van de misdaad natuurlijk onmisbare bronnen voor het speurwerk. Het plot is verrassend en pas op de laatste pagina’s helder. Een heerlijk verhaal voor een zeer leesbaar boek zonder verdere pretenties.

Baantjer, Opperdoes, Jacob, De Waal, Thrillers, Amsterdam

 Volgend jaar maart verschijnt het 10de boek van het duo Baantjer/De Waal. We kijken er al weer naar uit. De boeken van Baantjer/De Waal worden uitgegeven door Lebowski Publishers, Amsterdam.
Je kunt dit boek hier >>>> bestellen.

 

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share