Veilig bevallen – Beatrijs Smulders [recensie]

“Veilig bevallen: het complete handboek voor de bevalling” schreef de bekende verloskundige en auteur Beatrijs Smulders alweer in 1996. Inmiddels zijn we twintig drukken verder, en kwam in 2016 een herziene versie van het handboek uit bij Kosmos Uitgevers. Andere bestsellers in Beatrijs’ ‘Veilig’-serie zijn “Veilig zwanger” en “Veilig door de kraamtijd en de eerste maanden”. “Veilig bevallen” is met recht een klassieker binnen de Nederlandse verloskunde te noemen. Beatrijs is een toonaangevende naam binnen de verloskunde – ze begeleidt al zo’n veertig jaar bevallingen – en als moeder bovendien ook zelf ervaringsdeskundige.

Recensie
Een naam die een hoop vertrouwen geeft dus. Én dat waarmaakt. Veilig bevallen is met recht een compleet handboek te noemen, waarin alles terug te lezen valt wat je je altijd (en nog nooit) hebt afgevraagd over bevallingen. In ruim 300 pagina’s komen alle facetten van de bevalling voorbij, van houdingen tijdens het persen en het geboorteplan tot de invloed van warm water op de bevalling en het nut van baringspijn. Zelfs een ontzettend zwaar onderwerp als doodgeboren baby’s gaat Beatrijs niet uit de weg. Beatrijs schrijft helder en in begrijpelijk taal, zonder poespas. De bijbehorende tekeningen werken verhelderend en maken dat het – toch wel dikke – boek fijn wegleest.

Beatrijs haalt haar kennis uit haar jarenlange ervaring als verloskundige. Maar het leukste om te lezen vond ik persoonlijk toch wel de bevallingsverhalen van Beatrijs zelf (vanuit haar rol als verloskundige én van haar eigen bevallingen), die van collega-verloskundigen en de verhalen van bevallen vrouwen. Niets zo leuk als lezen hoe andere vrouwen zijn bevallen. Je gaat je daardoor nog meer afvragen hoe het bij jou zal gaan.

De focus van Veilig bevallen? Bevallen is volkomen natuurlijk en is vooral een kwestie van loslaten. Het is voor elke vrouw een unieke ervaring, maar feit is dat een vrouwenlichaam ervoor gemaakt is en al ‘weet’ hoe het moet bevallen. Als vrouw zijnde is het vooral de taak om ermee om te gaan, om je eraan over te geven en zo goed mogelijk mee te werken. Zodat de bevalling veilig verloopt en je kindje zo gezond mogelijk ter wereld komt.

Veilig bevallen is dan ook geen opsomming van dingen die moeten, maar van handreikingen die je kunnen helpen de bevalling zo goed mogelijk door te komen. En juist dat maakt Veilig bevallen tot zo’n prettig boek. Beatrijs geeft een heleboel praktische tips en geeft je alle informatie om het proces van bevallen goed te begrijpen, zonder daarbij belerend te worden. Waar andere boeken over zwangerschap en bevallen me nogal eens onzeker kunnen maken – omdat ze je voorschrijven hoe je moet handelen en vooral benadrukken wat ‘normaal’ is – geeft Veilig bevallen me vooral veel vertrouwen in mijn eigen bevalling. En dat vertrouwen is misschien nog wel het beste wat Beatrijs me mee kon geven.

Veilig bevallen: het complete handboek voor de bevalling van Beatrijs Smulders
Hardcover, 335 pagina’s, Kosmos Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …