Kinderen straffen, hoe doe je dat? 0-2 jaar

Hoe voorkom je dat een peuter je DVD-speler sloopt? Wat doe je als een kleuter tegen je begint te schelden? En hoe breng je een puber respect voor je autoriteit bij?

Hoe oud je kind ook is, het belangrijkste is dat je consequent bent. Als jij je zelf niet houdt aan de regels en maatregelen die je hebt opgesteld, dan zal je kind dat zeker ook niet doen!

Hierbij wat basisregels voor kinderen van 0-2 jaar.
Baby’s en peuters zijn van nature nieuwsgierig. Het is dus verstandig om verleidingen en “Nee-spullen” buiten bereik te houden. Denk aan electronische apparatuur, sieraden en natuurlijk ook schoonmaakmiddelen en medicijnen. Als je baby of peuter aanstalten maakt om een verboden voorwerp te pakken, loop dan naar het kind toe, kijk het in de ogen en zeg met rustige, duidelijke stem NEE. Leidt het kind vervolgens af met iets anders.

Time out
Time-outs zijn ook voor peuters een effectieve straf. Een kind dat heeft geslagen, gebeten of met eten heeft gegooid moet duidelijk worden gemaakt dat je zoiets niet accepteert. Neem het kind dan mee naar een vaste plek voor een time-out -bijvoorbeeld de keukenstoel of de onderste traptrede, en laat het kind daar een minuut of twee zitten. Langere straffen hebben op deze leeftijd geen nut.

Slaan
Het is belangrijk dat je het kind nooit slaat, hoe oud het ook is. Baby’s en peuters kunnen de link niet leggen tussen zo’n straf en hun gedrag. Ze begrijpen het gewoon niet, en leren er dus niets van. Ze voelen alleen de pijn van de klap.

Geef het goede voorbeeld
Vergeet nooit dat kinderen leren door het kijken naar volwassenen, vooral de ouders.  Kijk maar naar het leerzame filmpje hieronder. Geef je kind dus altijd het goede voorbeeld. Wees een rolmodel. Als je je eigen spullen altijd netjes opruimt sta je veel sterker als je tegen je kind zegt: ruim je speelgoed op. Simpel toch?

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Leuke uitspraken van ons kleine Josephientje – deel 6: opvoeding [persoonlijke blog]

Laatst kwam ik in de la een notitieboekje tegen met leuke uitspraken van Josephine, toen …

Share
Share