Bedplassen: hoe kom ik er van af?

bed in de vorm van een boot

Het is vaak nog een taboe onder de moeders… Bedplassen. Het lijkt wel of tegenwoordig elke kleuter ’s nachts droog is. Tot je heel voorzichtig eens het onderwerp aansnijdt bij andere ouders. Dan kom je er toch achter dat er weliswaar kinderen zijn die droog zijn gedurende de nacht, maar hoor je ook dat veel jongens of meiden nog altijd in bedplassen. De één slaapt in een onderbroek en wordt er regelmatig het complete bed verschoont, de ander kiest voor praktisch en geeft toe dat zoon of dochter in een luierbroekje slaapt. En dan heb je nog een groep droogslapers waarvan de ouders nog elke avond (vaak als ze zelf naar bed gaan) het kroost wakker maken en op de wc zetten. Droog, maar niet zindelijk…

Wanneer zindelijk ’s nachts?
Ook al lijkt het soms dat jouw kind de enige kleuter is die nog in bed plast, toch is dit heel normaal. Een kind wordt ’s nachts meestal zindelijk tussen de vier en zes jaar. Tot je kind zes jaar is wordt bedplassen dan ook niet echt als probleem gezien en wordt er meer gesproken over het feit dat je kind ’s nachts nog niet zindelijk is. Wanneer een kind ouder is dan zes jaar wordt het wel als probleem gezien en het wordt ook steeds vervelender voor kinderen en hun ouders.

Wat is er aan te doen?
De eerste mogelijkheid – het wakker maken van je kind om te plassen – kwam al even aan de orde. Dit kan een hulpmiddel zijn op weg naar zindelijkheid in de nacht. Belangrijk daarbij wel is dat je kind goed wakker is als het naar het toilet gaat. Hierbij kun je bijvoorbeeld elke avond een ander codewoord afspreken met je kind voor het gaat slapen. Dit woord moet je kind dan noemen als je het wakker maakt om te plassen. Zo weet je zeker dat je kind echt goed wakker is. Halfslapende kinderen op de wc zetten, werkt bedplassen alleen maar in de hand. Probeer ook je kind steeds later wakker te maken, zodat je kind uiteindelijk gewoon doorslaapt gedurende de nacht. Andere voor de hand liggende hulpbronnen zijn uiteraard de kalendermethode. Laat een kind voor elke droge nacht een stickertje of iets dergelijks plakken en stel een beloning in het vooruitzicht zodra je kind een bepaald aantal stickertjes heeft behaald. Sowieso doet positieve aandacht ook veel. Prijs je kind dat het droog is gebleven, maar wordt vooral niet boos als het in bed heeft geplast.

Wanneer deze methoden niet helpen, kun je eventueel overschakelen op andere oplossingen. Er zijn blaastrainingen en droog bed trainingen, maar deze zijn zeer intensief, eigenlijk alleen geschikt voor wat oudere kinderen en ze moeten zelf ook echt willen. Een arts kan eventueel medicijnen voorschrijven bijvoorbeeld tijdens een speciale training om droog te blijven (als stimulans)  of als een kind bijvoorbeeld op kamp gaat. Maar een ander hulpmiddel dat je eenvoudig thuis kunt proberen is de plaswekker.

Plaswekker
De plaswekker is een wekker dat werkt met speciale onderbroekjes. Je hebt nog de ouderwetse modellen – waarbij het broekje vast zit met een snoertje aan de wekker – maar de technieken zijn gelukkig al zoveel verbeterd dat er ook draadloze plaswekkers zijn. Voordeel daarvan is ook dat het broekje dat gedragen wordt ook gewoon op een onderbroekje lijkt!
Voordat je met een plaswekker in de weer gaat is het belangrijk dat er geen stressvolle situaties afspelen of gaan komen in het gezin. Een scheiding of verhuizing in het vooruitzicht is niet het meest geschikte moment om er aan te beginnen. Gemiddeld duurt een training met een plaswekker zo’n drie tot vier maanden.

Hoe werkt de plaswekker?
Een plaswekker werkt met speciale broekjes, waarbij de wekker je kind wakker maakt zodra er een paar druppels urine  in het broekje komen. De bedoeling is dat je kind zelf wakker wordt, gebeurt dit niet dan moet je als ouder je kind zelf wakker maken. Laat je kind altijd zelf de wekker uitzetten en vervolgens gaat je kind naar het toilet om te plassen. Doordat je kind gewekt wordt op het moment dat er inderdaad aandrang is, leert hij of zijn wakker worden van dit signaal. Bekende fabrikanten van plaswekkers zijn: Urifoon, Rodger en Elther. Plaswekkers kun je huren of kopen en wordt – als je aanvullend verzekerd bent – soms (geheel of gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering. Of dit het geval is (en aan welke voorwaarden je moet voldoen) kun je vinden in de polisvoorwaarden van je eigen verzekering.
Voor de training met een plaswekker wordt vaak een leeftijdsgrens van zeven jaar aangehouden. Echter, als een kind het zelf als groot probleem ervaart – en dus gemotiveerd is – kun je er ook bij jongere kinderen voor kiezen om de plaswekker te proberen. Ze moeten wel in staat zijn de training te begrijpen.

Mijn ervaring
Als kind was ik ook een bedplasser en heb ik ook een plaswekker gebruikt. Het broekje van toen leek niet eens op een broekje, het was meer een soort lap dat met elastiekjes om de heupen op zijn plaats werd gehouden. Het broekje zat vast met een snoer aan de wekker. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik de huidige plaswekkerbroekjes zag.
Want inmiddels heeft ook onze dochter een plaswekkertraining achter de rug. Met vijf jaar is ze daar wel wat jong voor, maar ze wilde zelf echt van de natte nachten af. De eerstgenoemde huis, tuin en keukentips werkten niet. Omdat je kind zelf moet willen, kunnen begrijpen wat  de training inhoud en wat er verwacht wordt, is vijf jaar ook wel het minimum qua leeftijd vind ik zelf. Onze dame was heel enthousiast toen het pakketje binnen kwam en begon dan ook vol enthousiasme. De eerste nacht was het schrikken geblazen van de wekker, maar dat veranderde gelukkig al snel. Op de bijgeleverde kalender kon ze zelf aankruisen hoe de nacht was gegaan en een sticker plakken als de plaswekker niet was afgegaan. Wanneer een kind twee of drie weken (verschilt per aanbieder van de plaswekker) droog is gebleven, kan de wekker in de kast. Inmiddels heeft onze dochter succesvol de training doorlopen en slaapt ze alweer langere tijd in haar gewone onderbroek in bed. Als ze moet plassen wordt ze zelf wakker, maar vaak slaapt ze de hele nacht door!

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Eerste hulp bij zindelijk worden

Een belangrijk moment het leven van je peuter is de fases rondom zindelijkheid. Veelal geeft …

Share
Share