De Mooie Moorden: Sara

cover SaraHoe ver kun je gaan om iemand echt te treffen? Hoe hard kun je worden als je echt geraakt bent? Wanneer houdt het op?

Om de macht over zijn Londense concurrent CytoSerum en zo een baanbrekend nieuw geneesmiddelenpatent te verwerven, zet de Duke alle middelen in. Benissa, een bloedmooie zwarte huurmoordenares, moet het pad vrijmaken voor de Duke. Tegelijk krijgen twee gewetenloze Tsjetsjenen de opdracht om Sara, de dochter van zijn aartsrivaal, te gijzelen. Er ontspint zich een wreed kat-en-muisspelletje. Maar dan duikt iemand uit Benissa’s pijnlijke verleden op… en kantelt alles.

Recensie
Sara is het eerste deel van het vierluik ‘De mooie moorden’. Het tweede deel, Benissa, is recent ook verschenen. Mijn dochters vonden deze ondertitel ‘De mooie moorden’ nogal bizar. Het intrigeerde mij wel om er achter te komen wat hier nu mee bedoeld wordt. Eerljk gezegd ben ik daar (nog) niet uitgekomen. Waarschijnlijk moet ik dan wat meer delen van het vierluik lezen.

Ik heb echter wat gemengde gevoelens bij deze thriller. Ik vind dat er wel erg veel geweld in voorkomt, en dan met name seksueel geweld gericht tegen vrouwen. De manier waarop dit beschreven wordt vind ik nogal kil en onprettig. Tegelijkertijd vind ik de manier waarop met name de werkwijze van de huurmoordenaar wordt beschreven ook wel weer uitermate boeiend …!

De schrijfstijl van Philip Le Bon is in mijn ogen nogal klinisch en onderkoeld. Dat is ook mede de reden waarom ik het boek voor een deel niet prettig vond om te lezen, maar tegelijk is het ook wat het boek toch ook wel boeiend voor me maakte. Er ging namelijk een wereld voor me open. Wat ben ik toch een braaf en bleu meisje zeg … !

image

Geld wegsluizen om niet gevonden te worden (en hoe ingewikkeld …), opdracht tot moord en intimidatie geven en ontvangen via ontraceerbare routes, beschikken over verschillende outfits en identiteiten om onvindbaar te blijven, de manier waarop een echte prof-hacker in werkelijk alle pc’s en systemen weet in te breken  … jee, ik had zelf niet kunnen bedenken dat het zo zou kunnen werken. De achtergrond van Nigel, de huurmoordenaar (of is het Benissa?) en hoe Nigel tot deze werkzaamheden is gekomen, is verrassend en heftig. Ik kan met een paar woorden volstaan hier denk ik: Sierra Leone, burgeroorlog, kindsoldaten

image
Het wereldje waarin Sara zich afspeelt, de farma-industrie, en de ontwikkeling van nieuwe baanbrekende medicijnen vind ik ook wel boeiend. Gaat het nu echt om dit idealistische beeld de wereld te willen verbeteren, of gaat het om geld …? De inhoudelijke beschrijvingen van hoe en waarom zijn soms behoorlijk pittig.

Blijft over dat ik het verhaal over de ontvoering van Sara en dat wat haar door haar ontvoerders, de Tsjetsjenen, wordt aangedaan, verre van prettig vind en vond om te lezen. Het heeft voor mij wel een zwaar stempel op het boek gelegd.

Sara is niet een heel eenvoudig te lezen thriller. Er komen vrij veel personen in voor en het verhaal wordt als het ware in twee stappen achteruit en drie vooruit verteld, steeds vanuit een ander perspectief. Na een paar bladzijden wisselt het verhaal van hoofdpersoon en wordt weer even teruggegaan in de tijd om dezelfde gebeurtenissen vanuit een ander persoon of om andere gebeurtenissen op hetzelfde moment te vertellen. Je beeld wordt hiermee wel compleet en van alle kanten belicht, maar je moet wel geregeld schakelen.

image
Het meest frustrerende vind ik nog dat aan het einde van het boek het verhaal niet is afgelopen. Als je wilt weten hoe het afloopt, moet je wel het volgende deel Benissa lezen …! Ik weet niet helemaal of ik dat wil, terwijl ik natuurlijk wel de ontknoping wil kennen. Kortom, ik blijf gemengde gevoelens houden bij Sara.

Toen ik me op internet wat verdiepte in het boek en de auteur las ik dat Philip le Bon met deze serie wil choqueren. Hij hoopt dat de boeken aanleiding zijn om even stil te staan bij het leed dat kinderen en vrouwen wordt aangedaan. Bij mij is Le Bon daar wel in geslaagd.

Wil je weten of het boek iets voor jou is? Hier kan je het eerste hoofdstuk lezen!

Sara – Philip le Bon
Bekijk op bol.com
Eerste deel uit de serie ‘De Mooie Moorden’
Thriller, paperback, 432 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier  >>>>

IMG_2138Benissa – Philip Le Bon
Bekijk op bol.comTweede deel uit de serie ‘De Mooie Moorden’
Thriller, paperback, 448 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een fatale leugen [bespreking]

Wat begint als een leugentje tegen de politie, wordt een nachtmerrie wanneer degene die Lucy …