kookboek voor kinderen

Groente leren eten met Keet Smakelijk

Camouflagesoep, Drakenstaarten of Pindavulkaan? Keet Smakelijk begon met een simpele vraag. Laura Ekkelkamp en Scato van Opstall wilden hun kinderen groente leren eten – maar wel met plezier. Al snel kwamen er steeds meer vragen bij. Is onbespoten echt beter of alleen duurder? Waarom worden kinderen steeds dikker? Hoe maak je slow food als je haast hebt? De antwoorden staan allemaal in dit boek Keet Smakelijk. Met vrolijke recepten, onweerstaanbare foto’s, maffe verhalen en onmisbare feiten.

Recensie

De kaft van dit kookboek doet je al vermoeden dat dit geen standaard kookboek is. De titel Keet Smakelijk en een konijn die een wheely maakt op een speelgoedmotor prikkelen de nieuwsgierigheid. Je wordt zeker niet teleurgesteld als je door het kookboek gaat bladeren. Niet alleen hebben alle gerechten een grappige naam gekregen, er zijn ook steeds lachwekkende foto’s bij geplaatst. Kinderen die normaal geen interesse hebben in koken of de vraag: “wat eten we vandaag,” zul je hier zeker wel mee op de bank krijgen.

Het probleem van “lust ik niet” kennen we thuis gelukkig niet echt. Mijn dochter (3,5 jaar) eet van alles en heeft slechts een paar dingen op het lijstje “lust ik niet” staan. Ze mag mij graag helpen in de keuken, dus we nestelen ons op de bank met dit kookboek en gaan meteen iets lekkers uitzoeken. Mijn dochter kijkt verbaast op… Wat doet dat speelgoed bij het eten? Maar ze zoekt wel meteen gerechten uit waarbij de foto haar erg aanspreekt.

drakenstaarten
keet smakelijk

Het eerste gerecht dat we gaan maken is de “kikkererwtensoep” wat door haar “kikkersoep” wordt genoemd. De foto laat een bord soep zien met een kikker op een lelieblad dat drijft op de soep. Wanneer het eten op tafel staat, mist ze eigenlijk toch wel die kikker…

De recepten uit Keet Smakelijk zijn duidelijk geschreven en bij elk recept staat een keurig lijstje met alle ingrediënten en voor hoeveel personen het recept is. Praktisch is dat er ook de tijd bij staat vermeld. Dan kun je in ieder geval iets uitzoeken dat past bij de tijd die je hebt of uit wilt trekken voor het koken. Wanneer een gerecht bijvoorbeeld nog in de oven moet, staat er duidelijk een verdeling van tijd. Hoe lang heb je nodig voor de bereiding en hoe lang moet het dan nog in de oven. Ook prettig is dat je echt geen topchef hoeft te zijn om de gerechten te kunnen bereiden. Gewoon lekkere en makkelijk te maken recepten!

Naast recepten bevat dit boek ook nog heel wat informatie. Keurig op alfabetische volgorde en erg divers qua onderwerp. Een greep uit de 46 onderwerpen die aan bod komen: Aan tafel, beweging, E-nummers, Lust ik niet… en de bekende omega-3 die je tegenwoordig overal tegenkomt. Alles beslaat slechts een pagina en is kort en bondig geschreven. Zo ben je maar hooguit vijf minuten kwijt om een onderwerp te lezen. Neem het boek zo nu en dan eens in de hand om één of twee stukjes te lezen. Wellicht vind je niet alles even interessant, maar voor iedereen is er wel interessante informatie achter in dit boek te vinden!

Keet Smakelijk is geen saai boek! De foto’s zullen kinderen aanspreken en dat wekt hun interesse in de gerechten. Bekijk het boek samen – voor kinderen die nog niet kunnen lezen – benoem de gerechten en noem enkele ingrediënten. Laat je kind kiezen wat ze willen eten en koop (het liefst samen) de ingrediënten ervoor. Laat ze helpen met het bereiden en laat ze tijdens het koken ook proeven. Is het zo lekker of moet er nog wat door? Belangrijkste boodschap uit dit boek: maak van elke maaltijd een feestje! Met dit boek moet dat zeker lukken!

Keet Smakelijk – Laura Emmelkamp & Scato van Opstall
Kookboek, hardcover, 240 pagina’s, Keetsmakelijk

 

Lees ook:
Kinderkookboek
Samen aan tafel
Jamie Oliver helpt met de Amerikaanse keuken

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share