Voor de verjaardag van de tweeling maak ik altijd zelf (met hun hulp uiteraard) traktaties. En ieder jaar willen ze weer iets anders trakteren. Dit jaar kozen ze voor zelfgemaakte donuts. We hebben een mini-donutmaker waarmee 6 kleine donuts tegelijk gemaakt kunnen worden. Niet frituren, dus minder vet. Nadeel is dan wel dat ze minder lang lekker blijven dan die vettige donuts die je in de winkel koopt (en het voordeel daarvan is weer dat je ze wel snel op ‘moet’ smullen…..).
Hier ons recept voor de donuts die wij hebben gemaakt. Het is een ‘basisrecept’ waarmee je kunt variëren. We hebben bijvoorbeeld voor de traktatie wat pure hagelslag door het beslag gedaan, maar je kunt natuurlijk ook kaneel of een andere smaak toevoegen. En natuurlijk is het helemaal leuk om ze te glazuren en versieren, wat wij, vanwege het grote aantal te trakteren donuts ditmaal achterwege hebben gelaten!
Basisrecept voor 50 mini-donuts (voor een ‘normaler’ aantal kun je uiteraard de helft nemen; wij hebben dit om te kunnen trakteren dus nog verdubbeld)
500 gram bloem
225 gram suiker
0,5 liter melk
1 à 2 zakjes vanillesuiker
2 zakjes bakpoeder
40 milliliter zonnebloemolie
6 eieren
beetje zout
Bereiding:
Eieren, bloem, melk en zout door elkaar mengen, (vanille)suiker, bakpoeder en olie erbij en met de mixer een glad beslag maken. Donutmaker voorverwarmen en licht invetten met zonnebloem olie. Donuts in ongeveer 6 minuten bakken. Afwerken met glazuur en eventueel versiering, of bestrooien met poedersuiker.