Walvisvaarders

walvisvaarders coverMaart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren.

Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien?

Recensie
Walvisvaarders is een goed geschreven jeugdroman over de Nederlandse walvisvaart in de 18e eeuw. Bianca Mastenbroek heeft een kort regeltje uit de Amsterdamsche Courant van 19 juli 925 gebruikt, over het schip van Klaas Daalder dat verongelukt is …

IMG_2287

In het boek volgen we met name Tijs en zijn vriend Maarten die meevaren met de Jonge Eva. Het verhaal is spannend en meeslepend. Je krijgt een inkijkje in een tijd en in gebeurtenissen die voor de meesten van ons niet heel bekend zal zijn. Ik moest al snel denken aan het boek Overwintering op Nova Zembla, maar ook aan de boeken van Thea Beckman, zoals deze die ik vroeger verslonden heb.

IMG_2286
Het boek is prettig en begrijpelijk geschreven en leest makkelijk. Ik moet wel eerlijk zeggen dat, hoe boeiend ik het verhaal en de geschiedenis vind, het boek me net niet voldoende boeide om in één keer uit te lezen. Ik heb het bij stukjes en beetjes gelezen, er lagen ook andere boeken op mijn stapel die net wat meer trokken … (zoals deze). Maar uiteindelijk komt het boek nog wel uit, want ik kan er niet goed tegen een boek half uit weg te leggen …

IMG_2284Oudste dochter van 13 vond het boek over Nova Zembla erg leuk om te lezen, Walvisvaarders lijkt haar nog niet zo te bekoren. Grappig hoe meisjes zich ontwikkelen en hoe voorkeuren in korte tijd kunnen veranderen … Walvisvaarders is een boek voor stoere jongens en meisjes, die het leuk vinden om een verhaal te lezen dat zich in het verleden afspeelt!

IMG_2289Lees hier meer over het boek op de site van de auteur, Bianca Mastenbroek. Meer informatie over de Nederlandse walvisvaart kan je hier vinden.

Voor- en achterin het boek staat een historische kaart van het gebied waar de walvisvaart plaatsvond. Het boek sluit af met een woordenlijst, met uitleg van begrippen die met de scheepvaart te maken hebben. Ook staat er een mooie afbeelding in van een schip.

IMG_2288
Op Texel kan je nog steeds het Walvisvaardershuisje bezoeken. Dit is het huis van Klaas Daalder, tot 1744 commandeur op de walvisvaart die in 1725 ook commandeur van de Jonge Eva was.

Walvisvaarders – Bianca Mastenbroek
Bekijk op bol.comHistorische jeugdroman, hardcover, 360 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …